Naslovnica Slovenija Pred prvomajskim prazniki o zaščiti ježkov

Pred prvomajskim prazniki o zaščiti ježkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Pred letošnjim praznikom dela so se z malce nevsakdanjo, a zato nič manj pomembno prošnjo oglasili člani društva Društvo za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski Reks in Mila. Opozorili so, da je potrebno biti pri pripravi kresov posebej pozorni na ježe. Ježi so namreč zaščitene živali in tudi izumirajo, radi pa se skrivajo prav med drva in ostali les.
Pred prvomajskim prazniki o zaščiti ježkov

Ježki so zelo simpatične, neškodljive in zelo občutljive živali (foto: Peter Košenina/Društvo Reks in Mila)

Tik pred pričetkom praznovanj in kresovanj 1. maja so z Društva za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski Reks in Mila spomnili, da je potrebno biti že pri pripravi tradicionalnih prvomajskih kresov pozorni tudi na ježe. Ježi so namreč zaščitene živali, ki žal tudi izumirajo, radi pa se skrivajo prav med drva in ostali les.

»Ob kresovih jih lahko zakurimo skupaj z odpadlimi vejami. Živijo tudi v drvarnicah, podnevi spijo – tam jih lahko z novimi drvmi speštamo, zato poskrbimo, da odidejo, najprej se zvijejo v klobčič, od strahu ne morejo pobegniti. Dajmo jim čas za umik,« so pojasnili z Društva za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski Reks in Mila.

Kot vse ostale živali pa imajo tudi ježki svojo posebno vlogo pri ohranjanju ravnotežja v naravnem okolju. Ježi imajo radi vrtove, grmičke, kupe listja, vejevja, kompostnike, votla debla, prazne škatle, čim več zelenja, zarasle travnike. So nočne živali, poleg tega pa so zelo občutljivi na klimatske spremembe, saj jim premile zime prehitro prekinejo zimsko spanje.

Zanje so smrtonosne tudi suše, vozila, novogradnje, razna kemična sredstva, gnojila in še strupi za druge živali – npr. za polže. Po drugi strani pa v trgovinah za živali obstaja posebna hrana za ježke, zanje pa je primerna ‘mokra’ hrana za mačke (vrečke, konzerve) in suhi mačji briketi kitten (vendar ne okus ribe).

Ježki imajo radi suho narezano sadje, mehko in sladko koščičasto sadje, brusnice, zdrobljeni oreščki, hrošči mokarji. Marsikoga bo presenetilo, da ježi ne marajo jabolk, hrušk in paradižnikov. Poleg tega pa je mleko strogo prepovedano, lahko jim ponudimo le vodo.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.