Naslovnica Slovenija Pred 75 leti smo premagali fašiste

Pred 75 leti smo premagali fašiste

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropa danes praznuje 75. obletnico zmage nad fašizmom in nacizmom oziroma konca druge svetovne vojne. V Sloveniji sta za praznovanja že včeraj poskrbela Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije ter Urad predsednika republike Boruta Pahorja.

Pred 75 leti smo premagali fašiste Konec druge svetovne vojne in zmago nad fašizmom danes proslavljajo po vsej Evropi (foto: peakpx.com)

 

Evropa danes, 9. maja praznuje 75. obletnico zmage nad fašizmom in nacizmom. Z Urada predsednika države Boruta Pahorja so sporočili, da je že včeraj v Kristalni dvorani Predsedniške palače potekala posebna slovesnost ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne. Slovenskemu predsedniku so se z nagovori pridružili veleposlaniki držav zmagovalk – veleposlanik Ruske federacije Timur Rafailovič Ejvazov, veleposlanica ZDA Lynda Blanchard, veleposlanica ZK Sophie Honey ter veleposlanica Francoske republike Florence Ferrari.

Uradni del praznovanja se je sklenil na Kongresnem trgu, kjer so predsednik Pahor in veleposlaniki položili vence k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam.
V Sloveniji je praznovanja zgodovinske zmage progresivnih sil, enako kot se je zgodilo 27. aprila na Dan upora proti okupatorju, pripravila tudi Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB Slovenije).

Včeraj sta predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman in generalni sekretar Aljaž Verhovnik, ob spremstvu Garde Slovenske vojske položila venec v Topolšici, kjer je bila podpisana kapitulacija nemških in njihovih zaveznikov iz kvizlinških milic, ter tudi pri spomeniku ‘Svobodi in miru’ na Poljani pri Prevaljah, kjer so se 15. maja 1945 zaključili zadnjih oboroženi spopadi z Nemci v 2. svetovni vojni.

Proslavo zmage pa so pri ZZB NOB Slovenije opravili kar prek spleta. »Osrednji slovesnosti, ki sta bili načrtovani za 9. in 16. maja v Ljubljani in na Poljani pri Prevaljah sta zaradi epidemije žal odpovedani. Zato je Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije pripravila osrednjo slovesnost ob dnevu zmage preko Facebook in Youtube kanala Zveze borcev,« so pojasnili z ZZB NOB Slovenije. Po neuradnih vesteh naj bi venca na obe prizorišči položil tudi predsednik Pahor, a šele v naslednjih dneh. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.