Naslovnica Svet & EU Dan Evrope oziroma rojstni dan Evropske unije

Dan Evrope oziroma rojstni dan Evropske unije

Avtor: Spletno Uredništvo

9. maj ni le dan, ko se praznuje konec druge svetovne vojne v Evropi, ampak je natanko pet let po zmagi prišlo tudi do prvega koraka na poti k ustanovitvi Evropske unije.

Dan Evrope oziroma rojstni dan Evropske unijePredstavitev Shumanove deklaracije je postala rojstni dan EU (foto: multimedia.europarl.europa.eu)

 

9. maj je dan, ko se spominjamo govora francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana, ki je leta 1950 položil temeljni kamen za združevanje evropskih držav v Evropsko unijo, kakršno poznamo danes. Francoski zunanji minister je tedaj predstavil deklaracijo, v kateri je predlagal ustanovitev prve skupne evropske strukture – skupnosti za premog in jeklo. Ustanovne članice Evropske skupnosti za premog in jeklo so bile Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg.

Ta prvi nadnacionalni organ je bil predhodnik vseh današnjih evropskih institucij, nastal pa je tudi zato, ker so politiki želeli, da bi prek gospodarskega sodelovanja ‘za vse večne čase’ preprečil nove vojaške spopade med evropskimi državami. »Menili so, da bi bila z združevanjem proizvodnje jekla in premoga vojna med zgodovinskima tekmicama Francijo in Nemčijo – kot je zapisano v deklaraciji – ne samo nesprejemljiva, ampak materialno neizvedljiva.

Pravilno so mislili, da je združevanje gospodarskih interesov pomembno za dvig življenjskega standarda in prvi korak k združevanju Evrope. Evropski skupnosti za premog in jeklo so se lahko pridružile nove članice,« so spomnili z Evropskega parlamenta. Dodali so še, da letos zaradi pandemije koronavirusa 9. maj predstavlja še bolj pomembno priložnost za praznovanje evropske enotnosti in solidarnosti kot običajno.

V Parlamentu EU so sicer letos prav zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa pripravili digitalni dan odprtih vrat in objavili druge spletne vsebine na svojih družbenih omrežjih, predsednik David Sassoli pa se je udeležil video-razprave v živo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.