Naslovnica Magazin Pravkar čistimo Slovenijo digitalnih odpadkov

Pravkar čistimo Slovenijo digitalnih odpadkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska okoljevarstvena organizacija Ekologi brez meja se je tokrat posvetila prav posebni čistilni akciji. Akcija se namreč imenuje ‘Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov’, napovedali pa so jo celo kot najlažjo čistilno akcijo na svetu.
Pravkar čistimo Slovenijo digitalnih odpadkov

En od letošnjih uporabnih plakatov akcije Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov (foto: FB EBM)

Z organizacije Ekologi brez meja(EBM) že od minulega meseca vabijo k sodelovanju v akciji ‘Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov’. Ta čistilna akcija bo potekala vse do 16. marca, njeni cilji pa so zmanjšati digitalni odtis in s tem tudi ogljični odtis, podaljšati življenjsko dobo naprav ter ozaveščati javnost o trajnostnih digitalnih navadah. Akcija je tako preprosta, da so jo poimenovali najlažja čistilna akcija na svetu.

»Pri vseslovenski akciji, ki se bo zaključila na Globalni dan digitalnega čiščenja, 16. marca, gre za čiščenje nepotrebnih datotek, fotografij, aplikacij in drugih podatkov, ki nastajajo v digitalnem svetu, porabljajo energijo in prispevajo k emisijam toplogrednih plinov. Po različnih ocenah naj bi digitalne tehnologije, vključno z informacijsko tehnologijo in komunikacijskimi omrežji, prispevale k 4-5 % svetovnih izpustov toplogrednih plinov v 2023.

Njihov delež pa zraste za približno 6 % na leto. To je že več izpustov, kot jih proizvede letalski promet,« so povedali z organizacije Ekologi brez meja. Poleg EBM pri aktivnostih sodelujejo komunikacijska skupina O 28, Ministrstvo za digitalno preoprazbo (MDP) ter številna slovenska podjetja, kot na primer Zavarovalna skupina Sava, GEN-I, A1, Loterija Slovenije, Genis, Ljubljanske mlekarne, HOFER in SPAR Slovenija.

Pojasnili so še, da se ogljični odtis digitalnih aktivnosti nanaša na količino toplogrednih plinov, ki jih povzročajo vse naše dejavnosti na internetu (brskanje po spletu, pošiljanje e-pošte, uporaba socialnih omrežij, prenosi datotek, gledanje videoposnetkov…). Digitalne storitve, oprema in komunikacijska infrastruktura (naše naprave, podatkovni centri, omrežja, strežniki in oddajniki) rabijo vse več elektrike, kar povečuje njihov ogljični odtis.

Ekologi brez meja so na svojem spletnem mestu objavili tudi podrobna navodila za sodelovanje in za čiščenje, končni izplen oziroma rezultate celotne akcije pa bodo organizatorji slovenski javnosti razkrili v soboto, 16. marca 2024, ob 17. uri.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.