Naslovnica Slovenija Popravilo v nuklearki že poteka, novembra ponoven zagon

Popravilo v nuklearki že poteka, novembra ponoven zagon

Avtor: Spletno Uredništvo
Konec tedna so v Nuklearni elektrarni Krško pričeli z zamenjavo poškodovanega cevovoda, zaradi katerega so morali pred kratkim zaustaviti delovanje centrale. Kdaj bo končano popravilo in kdaj bo možen ponoven zagon nuklearke, še ni znano, predvidoma pa naj bi se to zgodilo v mesecu novembru.
Popravilo v nuklearki že poteka, novembra ponoven zagon

Bazen za izrabljeno gorivo v Nuklearni elektrarni Krško (foto: nek.si)

Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV) je posredovala informacijo, da je so v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) po nedavni zaustavitvi reaktorja zaradi puščanja hladilnega sistema in posledični izpraznitvi reaktorske sredice (premestitvi gorivnih elementov v bazen za izrabljeno gorivo) že začeli s popravilom poškodovanega cevovoda sistema varnostnega vbrizgavanja.

»V teku je menjava dela poškodovanega cevovoda z novim, preventivno pa bo zamenjan tudi identični del veje cevovoda za varnostno vbrizgavanje na drugi strani reaktorja, kjer sicer puščanja ni bilo. Uprava za jedrsko varnost (URSJV) skupaj s Pooblaščenimi organizacijami za jedrsko in sevalno varnost (PO) že od odkritja puščanja spremlja stanje in izvajanje sanacijskih del,« so zapisali obvestilu za javnost.

Poleg obiskov inšpektorjev Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost v Nuklearni elektrarni Krško tam potekajo tudi redni sestanki med strokovnjaki NEK, URSJV in PO. Na teh sestankih preverjajo napredek sanacijskih del ter vse tehnične in varnostne podrobnosti, ki so s popravilom povezane.

Po koncu sanacijskih aktivnosti bodo najprej na vrsti številna različna testiranja, šele po njihovi potrditvi s strani PO in URSJV pa bo možno ponovno zagnati slovensko atomsko elektrarno. Če ne bo nepredvidenih zapletov, naj bi se nov zagon nuklearke v Krškem zgodil v mesecu novembru, vendar pa točen datum še ni znan.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.