Naslovnica Kronika Poostren nadzor nad vozniki glede prisotnosti alkohola in drog

Poostren nadzor nad vozniki glede prisotnosti alkohola in drog

Avtor: Spletno Uredništvo
Potem, ko sta se v nedeljo na slovenskih cestah končali kar dve varnostno-preventivni akciji, je danes Policija že pričela z naslednjo akcijo. Startala je namreč prva od treh letošnjih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki bo trajala do prihodnjega torka.
Poostren nadzor nad vozniki glede prisotnosti alkohola in drog

Tako se velikokrat konča vožnja pod vplivom alkohola in drog (foto: pxhere.com)

Minuli teden sta slovenskih cestah potekali dve varnostno-preventivni akcija Policije, ko so policisti posebej preverjali motoriste in hkrati merili tudi hitrost vseh vrst vozil. Ti dve akciji sta se zaključili v nedeljo, po samo dveh dneh premora pa je že napočil čas za novo akcijo. Tokrat policisti intenzivno preverjajo psihofizično stanje voznikov, oziroma če vozniki vozijo pod vplivom alkohola ali prepovedanih substanc.

Gre za prvo od skupno treh letošnjih varnostno-preventivnih akcij s tega področja, ki bo od danes trajala vse do prihodnjega torka – 20. junija 2023. V tem času bodo množino preverjali prisotnost alkohola v izdihanem zraku voznikov in poleg tega opravljali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Še posebej intenzivno bo delovanje Policije v noči s sobote (17. junija) na nedeljo (18. junija).

Policija namreč za tedaj pripravlja poseben maraton nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov, ko bodo policisti na številnih lokacijah po Sloveniji poostreno preverjali, ali kdo vozi pod vplivom alkohola, oziroma pod vplivom drog. »Še vedno je skoraj vsaka deseta prometna nesreča povzročena pod vplivom alkohola. Že prvi popit kozarec alkoholne pijače vpliva na zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika.

Pri 1,5 promila se tveganje za nastanek prometne nesreče poveča za kar 22-krat! V letu 2022 je zaradi povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola (pod in nad dovoljeno mejo) ter povzročiteljev pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi umrlo 33 udeležencev cestnega prometa (39 % vseh umrlih),« so s Policije poudarili ključne statistične podatke s tega področja.

Tokrat so posebej omenili tudi odnos do alkohola in drog pri mladostnikih. V letu 2022 je 7 mladostnikov v starosti od 15 do 17 let pod vplivom alkohola povzročilo prometno nesrečo, poleg tega pa je bila najmlajša med smrtnimi žrtvami pod vplivom alkohola in je prometno nesrečo tudi povzročila. Tako je ugasnilo življenje voznika, ki je bil star le 15 let.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.