Naslovnica Šport Pomembna novost v nogometnem Pokalu Slovenije

Pomembna novost v nogometnem Pokalu Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Nogometne zveze Slovenije prihaja novica o pomembni spremembi v tekmovanju z Slovenski pokal. Pristojni so se končno odločili, da bo do vključno s šestnajstino finala tekmovanja ekipa iz nižje lige avtomatično domačin tekme.
Pomembna novost v nogometnem Pokalu Slovenije

Pokalna trofeja na celjskem stadionu (foto: FB NZS)

Z Nogometne zveze Slovenije(NZS) so najprej poudarili, da je bila sprememba formata v pred kratkim končani sezoni Pokala Pivovarna Union nedvomno pravilna odločitev. V slovenskem nogometnem pokalnem tekmovanju je namreč tako nastopilo kar 186 klubov, kar je tudi nov rekord. Sedaj z NZS prihaja informacija, da se v naslednji sezoni 2023-24 obeta še ena pomembna novost.

»V želji, da bi bilo nogometnih praznikov po slovenskih nogometnih igriščih in stadionih čim več, je IO NZS na svoji 35. seji sprejel odločitev, da se do vključno 1/16 finale pri žrebu upošteva, da je v primeru, ko sta izžrebana kluba iz različnih lig v tekoči sezoni, nižjeligaš avtomatično domačin tekme. V kolikor nižjeligaš noče ali ne zmore organizirati tekme, lahko to odločitev sporoči vodstvu tekmovanja v 72-ih urah,« sporočajo z NZS.

Končno, bi lahko dejali, saj je bilo nekoč v preteklosti že v veljavi podobno pravilo. Tako se bo predvsem v prvih krogih domačega pokalnega tekmovanja pomagalo pri popularizaciji nogometa, saj bo za nižjeligaške klube vsak dvoboj z moštvom iz višje lige pravi nogometni praznik. Poleg tega se tako povečuje nepredvidljivost tekmovanja in s tem tudi zanimanje zanj, ker bo na domačem igrišču na papirju slabša nedvomno ekipa dala vse od sebe, da le porazi favorita.

Sicer pa je NZS objavila tudi informacijo, da drugih sprememb v pokalnem tekmovanju ne bo. Še naprej je namreč v veljavi sklep izvršnega odbora NZS iz decembra 2022, kjer je bilo pravilo o petih zamenjavah (v treh premorih) stalno vključeno v tekmovanja 1. SNL, 2. SNL, 3. SNL, SŽNL ter Pokal Pivovarne Union v ženski in moški konkurenci.

Zato bo nespremenjeno ostalo tudi pravilo o številu igralcev na klopi. Kljub temu pa nekateri slovenski mediji danes poročajo prav nasprotno – da se je število dovoljenih zamenjav nogometašev pravkar zmanjšalo s pet na tri. Nekdo torej ni podal prave informacije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.