Naslovnica Svet & EU EU se s podvojeno zračno floto pripravlja na poletne požare

EU se s podvojeno zračno floto pripravlja na poletne požare

Avtor: Spletno Uredništvo
Prihaja poletje, z njim pa prihajajo tudi požari in zato so v EU letos kar podvojili zračno floto za gašenje požarov v naravi. To je ob 10. obletnici ustanovitve Centra EU za usklajevanje nujnega odziva napovedal Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.
EU se s podvojeno zračno floto pripravlja na poletne požare

Gasilska letala EU in italijanskih gasilcev (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Podnebne spremembe so lani tudi v Sloveniji povzročile požar katastrofalnih razsežnosti, pri čemer se je kot ključno pokazalo gašenje iz zraka. Slovenija je zato že naročila nove zrakoplove za ta namen, sedaj pa je reagirala tudi EU. Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob praznovanju 10. obletnice evropskega Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) , že za letošnje poletje najavil podvojitev gasilske flote ‘rescEU’ za gašenje požarov iz zraka.

V rezervi ‘rescEU’ bo odslej na voljo 24 letal in 4 helikopterji, v pripravljenosti na terenu pa bo tudi 450 gasilcev iz več držav EU, med njimi bodo tudi slovenski gasilci. Od naštetih plovil za gašenje iz zraka bosta 2 helikopterja češka, po en pa francoski in grški. Različne vrste letal bodo po potrebi prišle iz Hrvaške (2), Cipra (2), Francije (2), Nemčije (2), Grčije (2), Italije (4), s Portugalske (2), Španije 2) in Švedske (4).

»Poleg tega bodo Avstrija, Bolgarija, Finska, Francija, Latvija, Malta, Nemčija, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija prispevale skoraj 450 gasilcev in gasilk, ki bodo vnaprej nameščeni v Franciji, Grčiji in na Portugalskem,« so pojasnili s Komisije EU. EU je sicer  v sklopu akcijskega načrta pravkar uvedla tudi novo metodologijo medsebojnega strokovnega pregleda za države članice EU v zvezi s požari v naravi.

Ustanavlja pa se še posebna podporna skupina za odzivanje na požare v naravi. Le-ta bo od sredine junija pa vse do sredine meseca septembra spremljala in sproti analizirala razmere v zvezi s požari v naravi po EU. Pravočasna opozorila namreč lahko bistveno pripomorejo k zmanjševanju škode pri večjih požarih v naravi (potrebni pa so tudi usposobljeni gasilci, informacijska tehnologija in zadostna razpoložljiva sredstva za hitro odzivanje).

Sicer že sedaj Center za usklajevanje nujnega odziva razvoj požarov v naravi spremlja dogajanje tudi s pomočjo sistemov zgodnjega opozarjanja, kot je Evropski informacijski sistem za gozdne požare. Prav tako je vsem službam na voljo satelitski programa Copernicus, ki kaže podrobne podatke iz vesolja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.