Naslovnica Svet & EU Pester teden v Evropskem parlamentu

Pester teden v Evropskem parlamentu

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden se na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta obeta več zelo aktualnih tem. Poslanci se bodo posvetili dogajanju v Ukrajini, umetni inteligenci, vohunski programski opremi Pegasus in drugim temam, na vrsti pa bosta tudi srečanji s predsednico Kosova in predsednikom Cipra.
Pester teden v Evropskem parlamentu

Notranjost Parlamenta EU pred prihodom parlamentarcev (foto: pxhere.com)

Evropski poslanci najbrž že zelo nestrpno pričakujejo dolge poletne počitnice, vseeno pa se bodo tudi ta teden na rednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta posvetili mnogim pomembnim temam. Ena od glavnih tem bo dogajanje v Ukrajini, kjer bo tokrat poseben poudarek glede zrušenja jezu hidroelektrarne pri Novi Kakhovki, posledicah ogromne poplave in na splošnih prizadevanjih za obnovo Ukrajine.

Zelo pomembna za bližnjo prihodnost vseh v EU in najbrž kar celega sveta bo razpravlja o prvih pravilih za varno umetno inteligenco, ki ji bo sledilo tudi glasovanje. Zanimivo bo spremljati tudi debato o vohunski programski opremi ‘Pegasus’, saj bo pred glasovanjem potekala razprava o tem, kako se v EU spopasti s to zlorabo in s podobnimi poskusi ilegalnega izkoriščanja spleta za politične, gospodarske ali kriminalne cilje.

Končno je na sporedu tudi zadnje glasovanje o baterijah, ki bodo po novi zakonodaji morale biti bolj ‘trajnostne’, bolj vzdržljive in zato tudi hkrati bolj zmogljive. Na vrsti bo tudi razprava s predstavniki Sveta EU in Komisije EU, ki bo namenjena prednostnim nalogam Parlamenta EU za pripravo na prihajajoče zasedanje Evropskega sveta. Skupni vrh treh ključnih organov EU bo potekal 29. in 30. junija.

Ta teden se v Parlamentu EU obeta tudi razprava o volilni zakonodaji, preiskovalnem odboru in pravni državi na Poljskem, ki bi se lahko razpletla tudi s kakšnim negativnim presenečenjem za trenutne poljske oblasti. Za konec pa se ta teden v Parlamentu napovedujeta tudi srečanji s predsednico Kosova Vijoso Osmani in s predsednikom Cipra Nikosom Christodoulidesom.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.