Naslovnica Kronika Po varnostnih pasovih so na vrsti električni skiroji

Po varnostnih pasovih so na vrsti električni skiroji

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je objavila rezultate preventivne akcije ‘Pripnite se, varnostni pas vam lahko reši življenje’. Policisti so v enem tednu, koliko je trajala akcija, obravnavali kar 2.400 kršitev. Prihodnji teden pa se končno obeta tudi akcija nadzora električnih skirojev.
Po varnostnih pasovih so na vrsti električni skiroji

Električni skiro slavne italijanske znamke avtomobilov (foto: alemobility.com)

Seveda nikomur ni potrebno posebej razlagati, kaj pomeni uporaba varnostnega pasu v vsakdanjem cestnem prometu. Vseeno pa s Policije prihaja novica, da so med zadnjo preventivno akcijo ‘Pripnite se, varnostni pas vam lahko reši življenje’, ki je potekala od 4. do 10. aprila, policisti našteli kar 2.400 kršitev. V 1.031 primerih so sicer zgolj izrekli le opozorilo, a so podatki vseeno zaskrbljujoči.

»Od vseh ugotovljenih kršitev je bilo 2.116 primerov, ko vozniki ali potniki niso uporabljali varnostnih pasov na sprednjih sedežih, 188 primerov neuporabe varnostnih pasov je bilo na zadnjih sedežih in 96 kršitev neuporabe zadrževalnih sistemov za otroke,« so pojasnili s Policije in obenem pozvali k spoštovanju predpisov. Med vozniki in potniki v avtomobilih bi bilo namreč 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.

Prihodnji teden pa se končno obeta tudi prva akcija nadzora električnih skirojev, poimenovana ‘Varno z e-skirojem’. Od začetka leta je bilo v prometnih nesrečah udeleženih že 24 voznikov e-skirojev, od tega so jih sami povzročili kar 16. V teh nezgodah je 1 voznik e-skiroja izgubil življenje, 3 so se huje telesno poškodovali, 13 pa se jih je lažje poškodovalo. Najpogostejša vzroka za te prometne nesreče so neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti.

»Po vsej državi bomo policisti v tednu od 18. do 24. aprila 2022 sodelovali v nacionalni preventivni akciji za večjo varnost voznikov e-skirojev, ki jo pod sloganom Varno z e-skirojem organizira Javna agencija RS za varnost prometa. Gre za prvo takšno akcijo doslej. Namen akcije je ozaveščanje o varni rabi e-skiroja, spoštovanju predpisov, uporabi zaščitne kolesarske čelade, pravilni rabi prometnih površin in tehnični brezhibnosti,« napoveduje Policija.

Velja poudariti, da električni skiroji predstavljajo veliko nevarnost za druge udeležence v prometu, saj jih le-ti zaradi njihove hitrosti, izjemno tihe vožnje in ozke silhuete precej težje opazijo. Stopnja nevarnosti za vse udeležence in seveda tudi za voznike e-skirojev pa je še precej višja, če vozniki e-skirojev ne upoštevajo vseh predpisov. Med akcijo bodo policisti poostrili nadzor nad uporabo lahkih motornih vozil, kot so e-skiroji, segway-ji, električna dvokolesa, električne rolke…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.