Naslovnica Gospodarstvo Po civilnem sedaj še vladni svet za nadzor nad 2. tirom, s poudarkom na financah

Po civilnem sedaj še vladni svet za nadzor nad 2. tirom, s poudarkom na financah

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes so na Ministrstvu za infrastrukturo imenovali člane Projektno-finančnega sveta za nadzor nad projektom Drugi tir. Čaka jih odgovorna naloga nadzora financ pri osrednjem državnem infrastrukturnem projektu, še posebej zato, ker so posameznike iz prejšnje vlade sumili delovanja v korist madžarskega podjetja MOL. 

Drugi tir vlak najlepsaObstoj kar dveh nadzornih organov za isti projekt pomeni, da sumi o korupciji najbrž niso povsem neutemeljeni (foto: mzi.gov.si) 

 

Nova ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek je pravkar imenovala člane Projektno-finančnega sveta za nadzor nad izvajanjem projekta Drugi tir železniške proge Divača – Koper. V svetu bodo odslej Nina Mauhler (Ministrstvo za infrastrukturo), mag. Miranda Groff Ferjančič (Ministrstvo za finance), mag. Aleš Cantarutti (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo), Leon Behin (Ministrstvo za javno upravo) ter Andrej Cetinski (Siteza) kot predstavnik civilne družbe.

“Naloga Projektno-finančnega sveta je obravnava strokovnih vprašanj in svetovanje ministrici za infrastrukturo v zvezi z nadzorom nad izvedbo projekta Drugi tir. Projektno-finančni svet pregleda in obravnava vso sprejeto dokumentacijo v zvezi s projektom in daje predloge ministrici. Pristojen pa je tudi za dajanje soglasja k investicijskemu programu ter letnim in drugim finančnim načrtom za izvedbo investicije v drugi tir pred njihovim sprejemom,” so pojasnili na Ministrstvu za infrastrukturo (MZI)

Projektno-finančni svet za nadzor nad izvajanjem projekta Drugi tir železniške proge Divača – Koper sicer ni ista entiteta kot zelo podbno imenovani Projektni svet za civilni nadzor nad izvajanjem projekta drugega tira železniške proge Divača–Koper, ki ga je prejšnja Vlada RS ustanovila 10. maja letos. Razlika ni le v besedi finance, amapak v sestavi obeh svetov.

V ‘civilni’ svet so bili maja imenovani predstavniki civilne družbe Jadran Bajec (predsednik sveta), mag. Gregor Ficko, mag. Anton Hojnik, dr. Damir Josipovič, mag. Damijan Kreslin, mag. Emil Milan Pintar, Alenka Triplat in dr. Samo Zupančič. Edini predstavnik Vlade v tem svetu je bil tedanji sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben. Projektni svet je bil imenovan do zaključka izgradnje drugega tira in naj bi prispeval k še večji transparentnosti projekta, za katerega so mnogi državljani trdili, da je prenaphnjen.

Cena izgradnje je namreč nihala med 850 milijoni evrov po civilnih, neodvisnih izračunih, pa do prek milijare in 200 milijonov evrov po vadnih. Tudi zato so s strani civilne družbe obstajali sumi, da se v ozadju skrivajo koruptivne prakse. Člani sveta naj bi bili sicer seznanjeni z vsemi podatki in dokumentacijo, ki se nanašajo na izvajanje projekta drugi tir, izbrala pa jih je medresorska strokovna komisija, sestavljena iz predstavnikov Komisije za preprečevanje korupcije, Ministrstva za finance in Ministrstva za infrastrukturo. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.