Naslovnica Slovenija Dobro se z dobrim vrača in Teden solidarnosti RKS

Dobro se z dobrim vrača in Teden solidarnosti RKS

Avtor: Spletno Uredništvo
Pričel se je ‘Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije’, ki je običajno na vrsti od 1. do 8. novembra in poteka pod sloganom ‘Dobro se z dobrim vrača’. Z Rdečega križa Slovenije (RKS) ob tej priložnosti sporočajo, da smo letos res izdatno pomagali vsem, ki so potrebovali pomoč, za kar gre zahvala vsem Slovencem, ki so se izkazali z zvrhano mero solidarnosti.
Dobro se z dobrim vrača in Teden solidarnosti RKS

Plakat Rdečega križa Slovenije ob letošnjem Tednu solidarnosti (foto: RKS)

Slovenci smo se na področju solidarnosti najprej izkazali že v začetku leta, ko smo pomagali po uničujočih potresih v Turčiji in Siriji. Potem pa smo prve dni avgusta sami doživeli najbrž najhujšo naravno katastrofo na slovenskem ozemlju v celotni sodobni zgodovini. To naravno ujmo bi lahko primerjali le s katastrofalnim potresom v Furlaniji 1976, ko je bilo tudi na slovenski strani meje poškodovanih preko 10.000 objektov.

Letos poleti je zaradi ogromne količine dežja na Gorenjskem, Štajerskem, na Koroškem ter v manjši meri tudi v Prekmurju prišlo do hudih poplav in sprožanja plazov. Ekstremno vreme je avgusta prizadelo okoli 10 tisoč gospodinjstev, hkrati pa se je sprožila največja vseslovenska solidarnostna akcija doslej. Tudi zato ‘Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije’ (od 1. do 8. novembra) tokrat poteka pod sloganom ‘Dobro se z dobrim vrača’.

»Pri Rdečem križu Slovenije smo z našo mrežo območnih združenj in s predanostjo ter požrtvovalnostjo srčnih prostovoljcev pomagali pri evakuacijah in urejanju začasnih nastanitev, dostavljali smo ustekleničeno vodo, hrano in prehranske izdelke, čistila in razkužila, higienske pripomočke in potrebščine, razvlažilnike ter nudili prvo pomoč, prvo psihološko pomoč in laično psihosocialno podporo.

S pomočjo donacij smo zbrali 3,6 milijona evrov in 2,5 milijona že razdelili v obliki vrednostnih kartic različnih slovenskih trgovcev oz. v obliki finančnih nakazil. Razdelili smo: več kot 35 ton higienskih izdelkov in potrebščin, več kot 110 ton hrane in prehranskih izdelkov, več kot 150 tisoč litrov ustekleničene vode in napitkov, skoraj 4 tisoč litrov razkužil in čistil ter 250 razvlažilnikov in drugih za življenje potrebnih izdelkov,« sporočajo z Rdečega križa Slovenije.

Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije ponovno spremlja tudi akcija zbiranja finančnih sredstev, le da tokrat e-doplačilnica nadomešča tako klasično doplačilno znamko kot tudi doplačilno nalepko pri vozovnicah v potniškem prometu. Z RKS zagotavljajo, da bodo še naprej pomagali tistim, ki pomoč potrebujejo, sploh pa najbolj ranljivim. Tudi temu služi Teden solidarnosti, vsa sredstva pa so vedno uporabljena strogo namensko.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.