Naslovnica Svet & EU Parlamentarci zahtevajo jasne informacije o aplikacijah za sledenje

Parlamentarci zahtevajo jasne informacije o aplikacijah za sledenje

Avtor: Spletno Uredništvo

Ta teden je na sporedu mesečno plenarno zasedanje Parlamenta EU, na katerem bodo v ospredju protiukrepi za premagovanje pandemije koronavirusa in njenih negativnih posledic. Govora bo tudi o spletnih aplikacijah za sledenje okuženih, saj se pojavljajo velike bojazni glede zagotavljanja zasebnosti in varstva podatkov.

Parlamentarci zahtevajo jasne informacije o aplikacijah za sledenje

Obstaja veliko tveganje, da bi se uporaba aplikacij za sledenje okužbi zlorabila za kaj drugega (foto: pxhere.com)

 

Že prejšnji teden so na srečanju parlamentarnega Odbora za državljanske svoboščine izmenjali mnenja z Evropskim nadzornikom za varstvo podatkov in Evropskim odborom za varstvo podatkov o uporabi osebnih podatkov v boju proti koronavirusu Covid-19. Ta teden pa bo debata o uporabi telefonskih aplikacij za sledenje potekala še v Parlamentu EU in sicer na majskem plenarnem zasedanju. »Aplikacije za telefone bi lahko imele ključno vlogo v boju proti covidu-19 in Evropska unija sodeluje z državami članicami, da bi razvili učinkovite rešitve.

Da aplikacije ne bi izpostavile občutljivih podatkov uporabnikov, je Parlament poudaril, da morajo biti zasnovane previdno. Evropska komisija je priporočila skupni pristop EU glede aplikacij za sledenje stikom, katerih namen je opozoriti ljudi, če so bili v stiku z okuženo osebo,« so sporočili s Parlamenta EU. Vsi morebitni digitalni ukrepi proti pandemiji bodo morali biti seveda skladni z evropsko zakonodajo o varstvu podatkov in zasebnosti. Uporaba aplikacije naj ne bi bila obvezna, ampak  izbirna, poleg tega pa naj bi bila tudi samo začasna in po koncu pandemije ne bi bila več dovoljena.

Sicer so se že pojavile bojazni tudi glede zagotavljanja anonimnosti podatkov in njihovega varnega shranjevanja v centraliziranih zbirkah. Zato parlamentarci Evropskega parlamenta na plenarnem zasedanju pričakujejo jasne podatke o tem, kako naj bi različne aplikacije za digitalno sledenje in nadzor delovale, kako naj bi pomagale zmanjšati okužbe in kakšne komercialne interese imajo njihovi razvijalci. »Aplikacije za sledenje stikom, ki obvestijo uporabnika, če se izkaže, da je bil določen čas v bližini okužene osebe, se zdijo z vidika javnega zdravja najbolj obetavne.

To ni edina možna funkcija aplikacij, povezanih s covid-19; te lahko denimo posameznikom zagotavljajo točne informacije o pandemiji, vprašalnike za samoocenjevanje znakov bolezni in napotke ali nudijo način komuniciranja na daljavo med pacienti in zdravniki,« sporočajo s Parlamenta EU. Tudi Evropska komisija pravi, da Usmeritve za varstvo podatkov so ključen del smernic komisije in poudarjajo, da morajo biti aplikacije popolnoma skladne z zakonodajo EU o varstvu podatkov, kjer sta posebej pomembna Splošna uredba o varstvu podatkov in Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah (ePrivacy).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.