Naslovnica Kronika Paket z ilegalno vsebino in lažne rezervacije apartmajev

Paket z ilegalno vsebino in lažne rezervacije apartmajev

Avtor: Spletno Uredništvo
S spletnega mesta Varni na internetu tokrat opozarjajo na dve vrsti prevar. Prva govori o tem, da so prestregli paket z ilegalno vsebino, ki je bil naslovljen prav na vas. Druga aktualni oblika poskusa spletne goljufije pa je klasična poletna lažna ponudba počitniških apartmajev.
Paket z ilegalno vsebino in lažne rezervacije apartmajev

Žal je spletnih kriminalcev vse več in bi bilo najbrž potrebno preveriti vsako rezervacijo  (foto: varninainternetu.si)

S prihodom poletja se začnejo množiti lažne spletne ponudbe glede rezervacij počitniških apartmajev, tudi prek spletnega portala Booking. Na spletne kriminalce se lahko naleti prek lažnega oglasa, lahko pa tudi prek resničnega oglasa povsem legitimnega ponudnika, ki so mu pred tem ukradli geslo za dostop do platforme. Tako kriminalci v njegovem imenu komunicirajo s potencialnimi gosti in jih poskusijo oškodovati.

»Za prevaro je ključno, da ti pošljejo sporočilo s povezavo, prek katere moraš opraviti rezervacijo in vpisati podatke – seveda tudi podatke kreditne kartice. Pazi, da s ponudnikom vedno komuniciraš izključno znotraj platforme,« so pojasnili s spletnega mesta z Varni na internetu. Velja pa dodati, da bi bilo morda dobro preveriti resničnost postopka dogovarjanja tudi prek drugih kanalov – z drugega telefona ali drugega e-mail naslova.

Najnovejši poskus spletne prevare pa govori o tem, prestreženem paketu z ilegalno vsebino, ki je bil naslovljen prav na vas. Ta poskus se začne s telefonskim klicem, kjer prevaranti z robotskim glasom v angleščini trdijo, da imajo vaše podatke in da so prestregli paket z ilegalno vsebino, ki bi moral biti dostavljen prav na vaš naslov. Ponudijo ti možnost, da zadevo rešiš kar prek telefona, potrebno je le pritisniti na številko 1.

Seveda ne Policija, ne FURS (oz. nekdanja Carina), ne službe za dostavo pošiljk in niti poštni uradi v EU ne bodo poklicali nekoga, da so v pošiljki zanj našli nekaj ilegalnega, ker bi ga tako opozorili, ampak bodo zadevo preiskali na drugačen način. Če pa potencialna žrtev vtipka zahtevano številko, potem se začne izsiljevanje, ko goljufi zahtevajo denar – bodisi v obliki darilnih kartic, kriptovalut ali seveda neposrednega nakazila.

Pri tem je potrebno opozoriti, da tovrstni robotski klici lahko prihajajo iz tujine in vsaj navidezno tudi iz Slovenije oz. s slovenskih telefonskih številk. S spletnega mesta Varni na internetu zato spet opozarjajo, da je potrebno vse čudne telefonske klice takoj prekiniti, da se nikomur ne posreduje nobenih osebnih podatkov, da se ne omogoča oddaljenega dostopa do računalnika – da se ne nalaga nobenega programa in da se absolutno nikdar ne nakazuje denarja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.