Naslovnica Šport Ovinek v Baskiji, ki je spremenil celotno kolesarsko sezono

Ovinek v Baskiji, ki je spremenil celotno kolesarsko sezono

Avtor: Spletno Uredništvo
Včerajšnji skupinski padec na kolesarski Dirke po Baskiji je povzročil šok v svetu biciklizma. Jonasa Vingegaarda, Remca Evenpoela in Jaya Vinea sedaj čaka dolgotrajno okrevanje in veliko vprašanje je, kdaj se bodo spret vrnili v pravo formo. Primož Roglič jo je na srečo odnesel brez zlomov, vseeno pa se danes vrača domov na rehabilitacijo. Za padec naj bi bil kriv neraven asfalt na ovinku, kamor so se kolesarji pripeljali v večji skupini in z veliko hitrostjo, zato ni bilo prostora za popravke linij.
Ovinek v Baskiji, ki je spremenil celotno kolesarsko sezono

Roglič je bil v rumeni majici vodilnega, ko je še drugi dan zapored doživel resen padec (foto: FB BORA-hansgrohe)

Grozljiv padec dvanajstih kolesarjev na 4. etapi Kolesarske dirke po Baskiji bo zagotovo imel daljnosežne posledice na ves preostali del kolesarske sezone 2024. Zmagovalec zadnjih dveh Dirk po Franciji Jonas Vingegaard si je zlomil ključnico in več reber, ponoči pa so v bolnišnici ugotovili, da ima Danec tudi prebita pljuča oz. pnevmotoraks. Belgijec Remco Evenpoel si je zlomil ključnico in lopatico, moral bo na operacijo.

Še bolj nevarne poškodbe je staknil Avstralec Jay Vine, ki je utrpel zlom vratnega vretenca in dva zloma vretenc v prsnem delu hrbtenice. Podobno si je dve vretenci poškodoval Belgijec Steff Cras, ki se je poleg tega polomil več reber in staknil še pnevmotoraks, Američan Sean Quinn pa je utrpel pretres možganov in zlom prsnice. Primož Roglič jo je na srečo odnesel brez zlomov, vseeno pa se danes vrača domov na rehabilitacijo.

Kaj ta skupinski padec pomeni za sezono svetovnega kolesarstva? Vingegaard bo skoraj zagotovo ostal brez nastopa na letošnji Dirki po Franciji. Tudi če bo vseeno prišel na strat prve etape, pa ne bo v formi iz zadnjih dveh let, ko je obakrat zmagal. Danec bo namreč moral sedaj nekaj tednov počivati, težave bo imel z dihanjem in tudi z bolečinami. Zato še dolgo ne bo mogel niti na sobno kolo, kaj šele na cestno.

Remco Evenpoe je sicer danes izjavil, da se bo predvidoma pravočasno pozdravil in se pojavil na Dirki po Franciji, medtem ko bo za Jaya Vinea in Belgijca Steffa Crasa potrebno počakati še nekaj dni, da se bolj natančno napove predvideni čas okrevanja po vseh resnih zlomih. Tudi program Rogliča za stopnjevanje forme pred Dirko po Franciji utegne doživeti kakšno spremembo in sicer že v tem mesecu.

Velja dodati, da se prav je včeraj iz kome zbudil Primožev moštveni tovariš Lennard Kämna, ki je ta teden doživel hudo prometno nesrečo na treningu. Po padcu na Dirki po Flandriji pred nekaj dnevi pa še vedno okreva tudi Matej Mohorič, ki ga zato v nedeljo ne bo na ‘peklenski’ prestižni preizkušnji Pariz-Roubaix. Tadej Pogačar pa naj bi se ta mesec udeležil le dirke Liège-Bastogne-Liège (21. aprila), saj ga 4. maja že čaka start Dirke po Italiji.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.