Naslovnica Šport Olimpijske kvalifikacije šele prihodnje leto, letošnji turnir v Ljubljani pa ostaja

Olimpijske kvalifikacije šele prihodnje leto, letošnji turnir v Ljubljani pa ostaja

Avtor: Spletno Uredništvo

Mednarodna zveza za odbojko na mivki FIBV je pravkar sporočila, da je določila nove termine za nadaljevanje olimpijskih kvalifikacij. Drugi kvalifikacijski krog je bil prestavljen na prihodnjo pomlad. Zaenkrat pa dobro kaže za letošnji poletni turnir svetovne serije odbojke na mivki, ki naj bi ga gostila Ljubljana. 

Olimpijske kvalifikacije šele prihodnje leto letošnji turnir v Ljubljani pa ostajaLanski prvi krog kvalifikacij je v Portorožu ponudil tudi dvoboj med slovenskim parim in severnoirskim (foto: SJ) 

 

Natanko pred letom dni so si slovenski odbojkarji na mivki Nejc Zemljak, Jan Pokeršnik, Jure Peter Bedrač in Vid Jakopin ter Tjaša Kotnik, Tjaša Jančar, Jelena Pešić in Ana Skarlovnik v Portorožu priborili napredovanje v 2. krog kvalifikacij za odhod na Olimpijske igre v Tokio. Kvalifikacije bi se morale za slovenske reprezentante nadaljevati maja letos na turnirju v turški Antalyji, a je pandemija koronavirusa to preprečila.

Mednarodna zveza za odbojko na mivki FIBV je sedaj sporočila, da bil ta kvalifikacijski turnir prestavljen na pomlad prihodnjega leta, ostalo ostaja bolj ali manj nespremenjeno. Najboljše slovenske odbojkarice na mivki čakajo tekme s Češko, Finsko, Poljsko, Grčijo, Srbijo, Turčijo in Belorusijo, njihove moške kolege pa dvoboji z Latvijo, Italijo, Rusijo, Turčijo, Litvo, Estonijo in Anglijo.

A s tem kvalifikacij še ne bo konec, saj bo med 21. in 27. junijem 2021 Nizozemska gostila še finale, v katerem bodo nastopili najbolj uspešni pari iz vseh treh turnirjev v Turčiji, Španiji in Avstriji. Sicer si je nekaj reprezentanc uvrstitev za Tokio že zagotovilo, nekaterim parom pa sploh ne bo potrebno v kvalifikacije. »Ekipe si nastop na OI lahko zagotovijo že pred 2. in 3. krogom kvalifikacij, in sicer z visokimi uvrstitvami na svetovni lestvici (v Tokiu bo nastopilo najboljših 24 parov v razvrstitvi), a FIVB ne bo upošteval prvotne razvrstitve (14. junij 2020).

Najboljše dvojice bodo po novem imele možnost, da si olimpijsko vozovnico zagotovijo do 14. junija 2021, pri čemer bo FIVB upošteval najboljših 12 dosežkov na turnirjih svetovne serije,« so pojasnili z Odbojkarske zveze Slovenije. FIBV je še dodal, da svetovna serija v odbojki na mivki prekinjena vsaj do julija, turnir v Ljubljani pa tako še ostaja na koledarju in če gre vse po sreči, bi lahko tudi letos med 30. julijem in 2. avgustom na Kongresnem trgu ponovno spremljali vrhunske odbojkarske obračune na mivki.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.