Naslovnica Svet & EU 117 milijonov evrov za razvoj zdravljenja in diagnostike koronavirusa

117 milijonov evrov za razvoj zdravljenja in diagnostike koronavirusa

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska Komisija je sporočila, da je pravkar določila 8 večjih raziskovalnih projektov, ki jim bo skupno namenila 117 milijonov evrov za razvoj zdravljenja in diagnostike koronavirusa.

Že sedaj naj bi namenili tudi sredstva za pripravo na prihodnje izbruhe (foto: Camila Lewis/wallpaperflare.com)

 

Evropska Komisija bo v okviru javno-zasebnega partnerstva ‘EU pobuda za inovativna zdravila’ zbrala in namenila 117 milijonov evrov za razvoj zdravljenja in diagnostike koronavirusa. Od tega jih bo 72 milijonov evrov Evropska Komisija prispevala v okviru programa EU za raziskave in inovacije ‘Obzorje’, ostalih 45 milijonov evrov pa bodo dodali farmacevtska industrija in ostali partnerji, ki sodelujejo v različnih projektih.

»Pet od osmih projektov, financiranih v okviru pobude za inovativna zdravila, je usmerjenih v diagnostiko, trije pa v zdravljenje. Namen projektov, ki se bodo ukvarjali z diagnostičnimi orodji, je razviti pripomočke, ki bi se lahko uporabljali kjer koli, na primer v zdravstvenih ordinacijah ali na domu pacientov, in pri katerih bi bili rezultati hitro znani (v 14–40 minutah),« so pojasnili s Komisije EU.

Pri izbranih osmih projektih skupno sodeluje 94 organizacij, med njimi pa so univerze, raziskovalne ustanove, podjetja in javne organizacije, pri čemer mala in srednja podjetja (MSP) predstavljajo več kot 20 odstotkov udeležencev in bodo prejela 17 odstotkov vseh sredstev. “Poleg tega je Komisija od januarja 2020 iz programa Obzorje 2020 mobilizirala skupno 352 milijonov evrov.

Ta sredstva med drugim vključujejo 48,2 milijona evrov za 18 raziskovalnih projektov, ki se zdaj ukvarjajo s pripravljenostjo in odzivom na izbruhe, hitrimi diagnostičnimi testi ob pacientu, novimi zdravljenji in novimi cepivi,” so še dodali s Komisije EU. Komisija se je sicer 4. maja zavezala, da bo za boj proti pandemiji skupaj zagotovila kar 1,4 milijarde evrov, od tega naj bi kar milijardo evrov načrpali iz programa Obzorje 2020.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.