Naslovnica Gospodarstvo Odprta je bila nova trasa skozi Pekel

Odprta je bila nova trasa skozi Pekel

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko je veliko lokalnih cest po Sloveniji še vedno zaprtih, oziroma le delno prevoznih, pa je železniška infrastruktura pridobila nov pomemben segment. Včeraj je namreč prvi redni vlak zapeljal po novem 3,7 kilometra dolgem odseku med Mariborom in Pesnico, ki je speljan skozi Pekel. Nov železniški predor Pekel, da ne bo pomote.
Odprta je bila nova trasa skozi Pekel

Tako je včeraj prvi vlak zapeljal po novi trasi skozi predor Pekel (foto: Direkcija RS za infratrukturo)

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je oznanila, da je včeraj ob 18.41 prvi vlak zapeljal po novem odseku železniške proge iz smeri Maribora proti Šentilju. To se je zgodilo pol ure potem, ko je bil uradno odprt nov 3,7 kilometra dolg odsek železniške proge med Počehovo in Pesnico, kamor so preusmerili ves promet po uspešno zaključeni gradnji novega odseka proge.

»Gradnja se je pričela v mesecu septembru 2020 in je obsegala gradnjo dve večjih objektov, gradnjo novega 1530 metrov dolgega predora Pekel in gradnjo novega viadukta Pesnica v dolžini 896 metrov, ki sta oba pripravljena za bodočo dvotirnost. Nov predor in viadukt sta nadomestila obstoječa objekta iz leta 1846, ki sta bila del Južne železnice od Dunaja do Trsta,« so pojasnili z Direkcije RS za infrastrukturo.

Sicer bodo zaključna dela na tem odseku predvidoma potekala še vse do konca meseca oktobra. Pravkar odprta nova trasa na odseku Počehova–Pesnica z gradnjo novega predora Pekel in železniškega viadukta Pesnica bo na koncu stala blizu 120 milijonov evrov, celoten projekt nadgradnje železniške trase Maribor – Šentilj – državna meja z Avstrijo pa naj bi bil vreden 286,65 milijona evrov.

Z Direkcije RS za infrastrukturo so še pojasnili, da je bilo za ta projekt zagotovljeno sofinanciranje z evropskimi sredstvi iz Kohezijskega sklada v višini 114,7 milijona evrov ter tudi sofinanciranje iz Sklada za podnebne razmere v višini 13 milijonov evrov. Vsekakor pa se bo s tem projektom odpravilo eno zadnjih ozkih grl v slovenskem železniškem sistemu, pretočnost in varnost na novem odseku pa sta že opazno boljši.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.