Naslovnica Kronika Od jutri je na slovenskih cestah spet obvezna zimska oprema

Od jutri je na slovenskih cestah spet obvezna zimska oprema

Avtor: Spletno Uredništvo
Policisti so poostreni nadzor za Martinovanje zaključili z rekorderjem, ki je po avtocesti vozil 240 na uro in imel skoraj dva promila in pol alkohola v krvi. Poleg tega so s Policije spomnili, da morajo imeti od jutri vsa vozila obvezno zimsko opremo.
Od jutri je na slovenskih cestah spet obvezna zimska oprema

Za največji del Slovenije bodo od jutri obvezne zimske gume (foto: polcija.si)

V nedeljo zvečer so policisti PU Celje zaključevali s tednom poostrenega nadzora prometa, ki je v dneh Martinovanja potekal po vsej Sloveniji, ko so naleteli na posebnega rekorderja. Na območju Tepanja so namreč ustavili voznika osebnega vozila, ki je vozil s hitrostjo kar 240 km/h (omejitev je 130km/h). Nato pa je preizkus z alkotestom pokazal, da je imel možakar v krvi le nekaj manj kot dva promila in pol alkohola.

Nedvomno ga bo lastna neumnost zelo drago stala. Če bi vozil po predpisih, ga namreč najbrž sploh ne bi ustavili, tako pa bo prejel dve izdatni kazni in ostal tudi brez izpita. Kazen za prehitro vožnjo na avtocesti namreč znaša 1.200 evrov in 9 kazenskih točk, kazen za več kot dvakrat prekoračeno količino alkohola v krvi pa znaša 1.200 EUR, 18 kazenskih točk in avtomatski odvzem vozniškega dovoljenja.

Poleg tega pa so s Policije spomnili javnost, da morajo po zakonski uredbi od 15. novembra vsa vozila v Sloveniji opremljena z zimskimi gumami oziroma z ustrezno zimsko opremo. Ta oprema bo torej od jutri za vsa motorna in priklopna vozila v cestnem prometu po zakonu obvezna najmanj do 15. marca prihodnjega leta. »Priprava na zimo seveda ne pomeni le menjave pnevmatik, na vožnjo v zimskih razmerah se morajo pripraviti tudi vozniki.

Čeprav je bil minuli mesec razmeroma topel in je v teh dneh zasnežilo le nekatere gorske vrhove, pa je dejstvo, da se je treba pripraviti na zahtevnejše prometne razmere. Že zdaj je za vožnjo, tudi v nižjih predelih, lahko nevarna že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere je površina cestišča spolzka ali celo zaledeni,« so še sporočili s Policije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.