Naslovnica Šport Obetajo se novosti v ženski rokometni prvi ligi

Obetajo se novosti v ženski rokometni prvi ligi

Avtor: Spletno Uredništvo
Prva slovenska rokometna liga za ženske bo v naslednji sezoni doživela nekaj pomembnih novosti. V 1. A in 1. B ligi bo po novem 8 ekip, spremenila se bo končnica tekmovanja obeh ligah, najboljša ekipa iz 1. B lige pa bo neposredno napredovala v višjo ligo brez dodatnih kvalifikacij.
Obetajo se novosti v ženski rokometni prvi ligi

Prizor z letošnje tekme za Pokal Slovenije med Krimom in Izolo (foto: FB RZS)

Z Rokometne zveze Slovenije so sporočili, so na seji Združenja 1. ženske rokometne lige predstavniki klubov dorekli več pomembnih novosti. Skupni cilj sprememb je razvoj in dvig kakovosti ženskega rokometa na klubskem nivoju, kar bo nato prispevalo k boljšim rezultatom slovenskih reprezentanc. Prva novost je ta, da bo v 1. A ligi tekmovalo 8 ekip, v 1. B ligi pa prav bo po novem prav tako 8 ekip.

Najboljši slovenski ženski kolektiv RK Krim Mercator bo namreč v 1. B ligo prijavil svojo B ekipo, ki jo bodo predvidoma sestavljale mlajše igralke, vendar pa ta ne bo imela možnosti napredovanja v višji rang tekmovanja (kar je običajno tudi v drugih športih, ker se v istem ligaškem tekmovanju ne smeta znajti dve ekipi istega kluba). Druga, najbrž še pomembnejša novost pa se tiče končnic 1. A in 1. B lige.  

 »Spremenil se bo tudi sistem tekmovanja, ki bo po rednem delu, v katerem se bodo ekipe v posamezni ligi med sabo pomerile po dvakrat, prešel v končnico po sistemu ‘1-4, 5-8’ in sicer v obeh ligah. Ekipe bodo glede na uvrstitev v rednem delu rangirane s točkami – tako bo npr. prvouvrščena prejela 6 točk, drugo uvrščena 4, tretja 2 in četrto uvrščena 0 točk, enak sistem velja tudi za končnico 5. do 8. mesta.

Osvojene točke iz rednega dela se torej ne bodo prenesle v končnico. V končnici za prvaka (1-4) se bodo ekipe po ligaškem sistemu znova med sabo pomerile po dvakrat, zmagovalna bo osvojila naslov državnih prvakinj (oziroma prvakinj 1. B lige), v končnici za obstanek (5-8) pa se bodo ekipe borile, da ne pristanejo na zadnjem mestu, ki pomeni izpad iz lige v nižji rang,« so novosti predstavili z RZS.

tekmovalni koledar za sezono ter organizacijo superpokalnega turnirja v Logatcu, ki bo zaradi nastopov klubov v evropskih tekmovanjih na sporedu v začetku oktobra (7. in 8. 10.). v Logatcu bo pred sezono potekala tudi predstavitev vseh klubov in novinarska konferenca pred začetkom ligaških tekmovanj. Superpokal bo potekal v Logatcu, a bo zaradi nastopov klubov v evropskih tekmovanjih na sporedu šele 7. in 8. oktobra.

V 1. A ligi bodo v sezoni 2023-23 nastopile ekipe Krim Mercator, Trgo Abc Izola, Velenje, Litija, Krka, Žiher Hiše Ptuj-Ormož, Z’dežele in Mlinotest Ajdovščina. V 1. B ligi pa bodo sodelovale ekipe Ljubljana, Olimpija, Vrhnika, Rk Sava Kranj, Ž.U.R.D Koper, Piran, Zvezda Logatec in Krim Mercator B. Kar bode v oči, je dejstvo, da so vse ekipe v 1. B ligi iz Ljubljane in zahodne Slovenije, medtem ko iz vzhodne polovice države ni niti ene.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.