Naslovnica Svet & EU Kanada gori, na pomoč tudi gasilci iz EU

Kanada gori, na pomoč tudi gasilci iz EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Če se je sezona požarov v Evropi letos začela aprila v Španiji, pa se je v zadnjih tednih večja kriza zaradi ognja pojavila v Kanadi. Tam je prek 400 požarov že povzročilo tudi ogromno onesnaženje zraka, iz EU pa je na pomoč odletelo skoraj 300 evropskih gasilcev.
Kanada gori, na pomoč tudi gasilci iz EU

Požari so tako obsežni, da živali pogosto ne vedo, kam zbežati (foto: pxhere.com)

Že od prve polovice meseca maja so se pričeli po vsej Kanadi, ki je po površini druga največja država na svetu, pričeli širiti številni gozdni požari. Letos so se ti ognjeni zublji razbohotili nad vsemi pričakovanji in v nekaj tednih je pogorelo okrog 4,1 milijona hektarjev naravnih zemljišč. Dim se je razširil tudi preko meje v ZDA, v Kanadi pa so morali evakuirali že preko 20.000 ljudi.

Iz Kanade poročajo, da gre za največje požare v naravi v zadnjem desetletju, razmere pa so postale teko resne, da so kanadske oblasti zaprosile tudi za evropsko pomoč. Prek Mehanizma EU za civilno zaščito so se odzvale Francija, Portugalska in Španija, ki so takoj ponudile skoraj 300 gasilcev. Za boljše usklajevanju odziva na evropski ravni pa bo preko Atlantika poletel tudi strokovnjak iz Centra EU za usklajevanje odzivanja v sili (ERCC).

»Požari v naravi postajajo vse pogostejši in bolj katastrofalni po vsem svetu, ogrožajo življenja in goreča območja, ki potrebujejo več časa, da si popolnoma opomorejo. Zahvaljujem se Franciji, Portugalski in Španiji, da so priskočile na pomoč Kanadi v času, ko je tudi Evropa v veliki nevarnosti požara. Evropska solidarnost je globalna,« je ob tem pojasnil evropski komisar Janez Lenarčič.

Po današnjih vesteh naj bi v Kanadi trenutno divjalo skoraj 430 požarov, klub dežju v nekaterih predelih države pa ognja najbrž še dolgo ne bodo mogli ukrotiti. Zato tudi ERCC ostaja v tesnem stiku s kanadskimi oblastmi in bo po potrebi usmerjal dodatno pomoč iz EU.

Z Evropskem komisije so še spomnili, da so Francija, Španija in Portugalska prek mehanizma EU za civilno zaščito letos že na začetku leta, ko je sezona požarov aktualna na južni polobli planeta, poslale okoli 300 gasilcev za gašenje obsežnih požarov v Čilu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.