Naslovnica Trendi Ob Mednarodnem dnevu holokavsta nov video Kajuhove pesmi

Ob Mednarodnem dnevu holokavsta nov video Kajuhove pesmi

Avtor: Spletno Uredništvo
Prihodnjo nedeljo bodo v Centru urbane kulture Kino Šiška obeležili Mednarodni dan holokavsta. Ob tej priložnosti bo kantavtorica Ditka predstavila nov videospot z naslovom ‘Naša pesem’, ki je nastal po besedilu istoimenske poezije Karla Destovnika Kajuha.
Ob Mednarodnem dnevu holokavsta nov video Kajuhove pesmi

Nov video kantavtorice Ditke je bil posnet tudi pred Fridrihovim rovom rudnika Mežica (foto: Nika Hölcl Praper)

Na pobudo Ministrstva za kulturo je bilo leto 2023 razglašeno za leto partizanskega pesnika Karla Destovnika Kajuha. Slovenska kantavtorica Ditka pa je že lani ob izdaji svojega četrtega studijskega albuma ‘Med nama je angel’ vanj uvrstila tudi uglasbeno verzijo Kajuhove poezije ‘Naša pesem‘. Sedaj pa bo luč sveta ugledal tudi nov video te pesmi in sicer ob prav posebni priložnost.

Prihodnjo nedeljo, 22 januarja, bodo namreč v Centru urbane kulture Kino Šiška od 11. ure dalje obeležili Mednarodni dan holokavsta, nov videospot pa bo na sporedu kot zaključna točka celotne prireditve. Temeljna ideja skladbe in tudi rdeča nit nedeljske prireditve sta si namreč zelo podobni – boriti se proti zlu. »Poezija Karla Destovnika – Kajuha ni le odsev burnega časa pred in med drugo svetovno vojno.

Izžareva čas revščine, neenakosti, diskriminacije, strahu in vsesplošnega nezaupanja. Občutja, ki jih ob teh družbenih pretresih izpoveduje, so vse bolj aktualna v današnjem času. Kajuh je ob bolečih temah pozival k prenovi človeka in h gradnji pravičnejšega ter boljšega družbenega reda, zato so njegove pesmi še vedno aktualne za branje. In danes tudi poslušanje,« so pojasnili v izjavi za javnost Ditkinega managementa.

Glasbo za ‘Našo pesem’ je sama napisala Ditka, bogat in dramatičen aranžma je prispeval njen oče Gorazd Čepin, poseben aranžma za pihalni orkester pa je dodal skladatelj Leon Firšt. Ditkin management pa je razkril še zanimivost, da je bila lokacija nastopa v Kinu Šiška sicer izbrana povsem naključno, vendar pa je prav Kajuh preživel mnoge ure pod velikim platnom kina. Njegova starša sta bila namreč lastnika kinodvorane.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.