Naslovnica Šport Nagrada za tiste, ki delajo za prihodnost slovenskega nogometa

Nagrada za tiste, ki delajo za prihodnost slovenskega nogometa

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Nogometne zveze Slovenije se v teh dneh novice kar vrstijo. Danes je na Brdu pri Kranju na sporedu žreb tradicionalni žreb parov nove sezone 1. Slovenske nogometne lige, ki jo bo zaznamovalo nekaj pomembnih tehničnih in finančnih novosti, pripravili so pa tudi koledar tekmovanj v futsalu in v prvi ženski ligi.
Nagrada za tiste, ki delajo za prihodnost slovenskega nogometa

Če v ligi igrajo poceni tujci, potem mladi domači upi težko dobijo potrebne izkušnje (foto: FB NZS)

Na Nogometni zvezi Slovenije (NZS) so se na zadnji seji Izvršnega odbora (IO) odločili, da na tekmah 1. SNL v sezoni 2021/22 končno pričnejo uporabljati VAR tehnologijo. Ker gre za zelo zahteven tehnični izziv, bodo VAR uvajali postopno. V jesenskem delu naj bi z novo tehnologijo spremljali le po eno tekmo na krog, spomladi pa vse pomembnejše tekme. Druga večja novost je odločitev o finančnem nagrajevanju klubov za nastopanje mladih perspektivnih slovenskih igralcev.

»Klubi v 1. SNL in 2. SNL bodo tudi v sezoni 2021/22 nagrajeni za vključevanje igralcev do 21 let. Med klube 1. SNL se razdeli finančna vzpodbuda v višini največ 250.000 EUR, tako da vsak klub, ki doseže 8.100 minut za igralce, rojene po 1. 1. 2000, s pravico nastopa za slovensko reprezentanco, prejme 20.000 EUR, preostala sredstva v višini 50.000 EUR pa se razdelijo po kriteriju preseženih minut,« so se odločili na NZS.

Tako so dejansko sprejeli prvi pomemben ukrep proti ‘rak rani’ sodobnega nogometa – preveliki vlogi menedžerjev, kar tudi marsikje v Sloveniji povzroča poplavo povprečnih poceni tujcev, medtem ko mladi domači upi ne dobivajo priložnosti za igro in ne napredujejo. To se namreč na dolgi rok pozna v zasedbi (in rezultatih) mlade ter tudi članske nogometne reprezentance.

Omeniti pa velja še pravkar sprejeti koledar v ženskih in futsal tekmovanjih za prihajajočo sezono. Nogometašice bodo sezono 2021-22 državnega prvenstva v članski konkurenci pričele na praznik Marijinega vnebovzetja 15. avgusta, medtem ko se bo nova sezona v futsalu pričela s prihodom meseca septembra, natančneje v petek, 3. septembra 2021.

So pa na NZS opozorili, da lahko v vseh koledarjih pride do sprememb, tako zaradi zdravstvenih zapletov doma ali tudi v tujini. Mednarodne reprezentančne in klubske tekme imajo namreč prednost pred domačimi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.