Naslovnica Svet & EU Pričetek delovanja Evropskega obrambnega sklada

Pričetek delovanja Evropskega obrambnega sklada

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar vzpostavila delovanje Evropskega obrambnega sklada in določila področja novih projektov za financiranje. Cilji predvidenih aktivnosti so zmanjšanje razdrobljenosti obrambnih zmogljivosti EU, povečanje konkurenčnosti obrambne industrije EU in povečanje povezljivosti sodobnih evropskih vojaško-varnostnih proizvodov oziroma tehnologij.
Varnostno-vojaške tehnologije se hitro spreminjajo, EU pa ne želi zaostajati (foto: ec.europa.eu)

Komisija EU je sprejela prvi letni delovni program Evropskega obrambnega sklada (EDF). To bo omogočilo objavo 23 razpisov za raziskovalne in razvojne projekte na vojaško-varnostnem področju. Poleg tega je bilo že za Evropski program za razvoj obrambne industrije, kateri je predhodnik EDF, za financiranje izbranih 26 projektov v skupni vrednosti 158 milijonov evrov, 2 projekta pa sta prejela še direktno financiranje v vrednosti 137 milijonov evrov.

»V prvem letu bo Evropski obrambni sklad sofinanciral obsežne in kompleksne projekte v skupnem znesku 1,2 milijarde evrov. Za tako ambiciozno financiranje je bil proračun Evropskega obrambnega sklada za leto 2021 v višini 930 milijonov evrov povečan za dodatni znesek v višini 290 milijonov evrov iz proračuna Evropskega obrambnega sklada za leto 2022,« so zapisali v sporočilu za javnost Komisije EU.

Vse to bo skupaj olajšalo pričetek obsežnih ambicioznih projektov za razvoj zmogljivosti in večjo standardizacijo, hkrati pa zagotovilo obravnavo drugih obetavnih področij. Strateški cilji so zmanjšanje razdrobljenosti obrambnih zmogljivosti EU, povečanje konkurenčnosti obrambne industrije EU in povečanje povezljivosti sodobnih evropskih vojaško-varnostnih proizvodov oziroma tehnologij.

Približno 700 milijonov evrov bo v prvem letu namenjenih za sisteme lovskih letal naslednje generacije, vozni park kopenskih vozil, za digitalne in modularne ladje ter za obrambo EU pred balističnimi izstrelki. Približno 100 milijonov evrov pa bo namenjenih kritičnim tehnologijam, kot so umetna inteligenca in računalništvo v oblaku za vojaške operacije ter polprevodniki na področju infrardečih in radio-frekvenčnih komponent.

»Evropski obrambni sklad bo okrepil tudi sinergije z drugimi civilnimi politikami in programi EU, zlasti na področjih vesolja (približno 50 milijonov evrov), medicinske pomoči (približno 70 milijonov evrov) ter na digitalnem in kibernetskem področju (približno 100 milijonov evrov). Namen je spodbuditi medsebojno bogatenje, omogočiti vstop novih akterjev in zmanjšati tehnološko odvisnost,« so še sporočili s Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.