Naslovnica Šport NZS bo dodatno stimulirala igranje doma vzgojenih igralcev

NZS bo dodatno stimulirala igranje doma vzgojenih igralcev

Avtor: Spletno Uredništvo
Nogometna zveza Slovenije je sprejela sklep, po katerem bo še dodatno nagradila slovenske klube, če bodo mladi nadarjeni domači nogometaši nabirali minute na igriščih.
NZS bo dodatno stimulirala igranje doma vzgojenih igralcev

Domači mladi igralci krepijo lokalno identiteto kluba in povezavo z lokalnim okoljem (foto: SJ)

Že v preteklosti je Nogometna zveza Slovenije (NZS) klubom prve in druge slovenske nogometne lige zagotovila finančne stimulacije za vse minute, ki so jih na igriščih preživeli mladi doma vzgojeni nogometaši. Izvršni odbor (IO) NZS pa je sedaj sprejel še dodaten sklep, ki klube spodbuja k še večjemu naslanjanju na perspektivne domače igralce nogometa. Brez doma vzgojenih nogometašev namreč upada interes gledalcev in kakovost reprezentanc.

»Če bodo klubi v Prvi ligi Telemach želeli računati na finančno spodbudo za vključevanje mladih in doma vzgojenih igralcev, bo moral v sezoni 2022/23 vsako tekmo kluba v 1. SNL začeti vsaj 1 igralec, ki ima pravico nastopa za reprezentanco do 21 let, v kadru za posamezno tekmo pa bo moralo biti vključenih najmanj 8 doma vzgojenih igralcev, vsaj 4 izmed teh pa bodo morali biti vzgojeni v trenutnem klubu,« so se odločili na NZS.

Za klube 1. SNL je predvidenih po 100.000 evrov, klubi pa bodo morali zahteve izpolnjevati skozi vso sezono. Med klube 2. SNL bo za izpolnjevanje kriterijev s področja vključevanja mladih in doma vzgojenih igralcev razdeljenih 200.000 evrov, pri čemer bo moral vsako tekmo začeti 1 igralec, ki ima pravico nastopa za reprezentanco do 21 let in 1 igralec s pravico nastopa za reprezentanco do 20 let.

V 2. SNL bo moralo biti v ekipo za vsako posamezno tekmo vključenih najmanj 10 deset doma vzgojenih igralcev, od tega najmanj 5 vzgojenih v trenutnem klubu. Poleg tega pa bo NZS med slovenske klube, ne glede na rang tekmovanja, razdelila še do 170.000 evrov za delo z mladimi, za reprezentančne selekcije vpoklicanimi igralci. Sicer gre za modro potezo NZS, saj klubom pogosto ni mar za razvoj igralcev, ampak le za rezultate.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.