Naslovnica Gospodarstvo Nova sončna elektrarna in trajnostni razvoj Luke Koper

Nova sončna elektrarna in trajnostni razvoj Luke Koper

Avtor: Spletno Uredništvo
Na območju Luke Koper bodo kmalu pričeli graditi novo veliko sončno elektrarno, v neposredni bližini pristanišča pa še manjšo. Večja elektrarna bo stala nekaj manj kot 3,6 milijona evrov, proizvajala pa bo lahko do 3 megavate energije, manjša pa bo stala 655.000 evrov in bo proizvajala do 270 kilovatov. To je le del projektov trajnostno usmerjene strategije razvoja Luke Koper.
Nova sončna elektrarna in trajnostni razvoj Luke Koper

Streh skladišč za montažo novih sončnih panelov v Luki Koper ne manjka (foto: Jaka Ivančič/Luka Koper)

Luka Koper d. d., Mestna občina Koper in norveško podjetje Greenstat so dorekli dogovor o gradnji večje sončne elektrarne v pristanišču in manjše sončne elektrarne na garažni hiši P+R Sonce, ki se nahaja v neposredni bližini glavnega vhoda v Luko Koper. Gradnja bo potekala v sklopu projekta ‘SOPOREM’, ki ga sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP.

Nova luška sončna elektrarna bo druga največja sončna elektrarna v Sloveniji, nameščena bo na strehah dveh skladišč za generalne tovore na drugem pomolu. Z izgradnjo se bo delež proizvedene energije iz obnovljivih virov zvišal na 10 %. »V okviru projekta bodo na strehi dveh sklopov skladišč v pristanišču postavili sončne panele v dolžini 400 metrov, na ta način pa zagotavljali do 3 MW električne energije.

 Na drugi strani bo Mestna občina Koper poskrbela za izgradnjo manjše sončne elektrarne 270 kW. Naložba v izgradnjo sončne elektrarne na parkirni hiši Sonce je vredna 655.000 evrov in jo bodo v celoti financirali iz mehanizma EGP,« so pojasnili z Luke Koper, kjer pa se ne bodo zaustavili le pri tem projektu. Do leta 2025 nameravajo s sončnimi paneli prekriti še tri skladišča na območju Luke Koper.

Tako nameravajo povečati skupno nominalno moč elektrarne na sedem megavatov, tudi zato bo družba Luka Koper d.d. v prihodnjem letu v trajnostne projekte predvidoma vložila okrog 15 milijonov evrov. Poleg tega se bodo v naslednjih letih posvetili elektrifikaciji delovnih naprav (prehodu z dizelskih vozil za manipulacijo tovora na električna vozila) ter elektrifikacijo privezov, tako da se bodo lahko ladje oskrbovale z energijo z obale.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.