Naslovnica Svet & EU Pomembni koraki za globalno zaščito okolja

Pomembni koraki za globalno zaščito okolja

Avtor: Spletno Uredništvo
V Montrealu se danes zaključuje mednarodna okoljevarstvena konferenca COP15, na kateri so dosegli pomemben dogovor o zaščiti ekosistemov po vsem svetu. Evropski parlament pa je že v soboto sprejel predlog, da se škodljive emisije že do leta 2030 zmanjšajo za skoraj dve tretjini.
Pomembni koraki za globalno zaščito okolja

Okoljevarstveniki upajo, da sprejeti dogovori niso prišli prepozno (foto: SJ)

Na mednarodni okoljevarstveni konferenci COP15, ki jo je gostil Montreal, so danes dosegli dogovor, ki so ga mnogi označili za ‘zgodovinskega’. Gre namreč za sporazum, po katerem se bo že do leta 2030 po vsem svetu zaščitilo kar 30% zemeljskih površin in vodnih območij, katera so pomembna za ohranjanje biotske raznovrstnosti (danes je zaščitenih le 17 % kopenskih in 10% vodnih površin).

Na tej konferenci Združenih narodov o biotski raznovrstnosti, ki ji je predsedovala Kitajska, so se nazadnje le uskladili glede zaščite različnih ekosistemov in tudi glede zagotavljanja financiranja za ohranitev biotske raznovrstnosti v državah v razvoju. Že do leta 2025 naj bi se financiranje revnih držav povečalo na najmanj 20 milijard dolarjev, kar je približno dvakrat več, kot se izplačuje danes.

Sicer pa bo potrebno pohiteti, saj je veliko ekosistemov po svetu v nevarnosti, prav tako je v zadnjih desetletjih marsikje po planetu opazno krčenje biotske raznovrstnosti, ogroženih je vse več živalskih in rastlinskih sort. Vzporedno z zasedanjem COP 15 pa je Evropski parlament v soboto sprejel predlog, da se škodljive emisije že do leta 2030 zmanjšajo za skoraj dve tretjini.

Poslanci Evropskega parlamenta in vlade EU so  namreč našli skupni jezik glede reforme evropskega sistema trgovanja z emisijami (ETS) v smeri nadaljnjega zmanjševanja industrijskih emisij in večanja naložb v okolju neškodljive tehnologije. Do tega naj bi prišli tudi z ukinjanjem brezplačnih pravic za industrijo glede emisij do leta 2034 in z ETS II (za emisije goriva iz gradbenega in cestnega prometa) od leta 2027.

»Države EU morajo od leta 2024 meriti, poročati in preverjati emisije iz naprav za sežiganje komunalnih odpadkov. Do 31. januarja 2026 bo Komisija predstavila poročilo z namenom vključitve takšnih naprav v EU ETS od leta 2028 z možnostjo izključitve do leta 2030,« pa so z Evropskega parlamenta še pojasnili glede področja emisij iz odpadkov ter dodali, da se bo sklad za inovacije  sedanjih 450 povečal na 575 milijonov evrov nadomestil.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.