Naslovnica Gospodarstvo Nova Enotna točka za krožno gospodarstvo

Nova Enotna točka za krožno gospodarstvo

Avtor: Spletno Uredništvo
V kontekstu zelenega prehoda oziroma pretvorbe slovenskega gospodarstva v trajnostno vzdržno ekonomijo je bil že pred časom sprejet Celovit strateški projekt za razogljičenje Slovenije. Pri izvajanju 17-ih ukrepov znotraj projekta bo vključenih devet ministrstev, Javna agencija SPIRIT Slovenija pa bo izvajala šest ukrepov in sicer v okviru nove Enotne točke za krožno gospodarstvo.
Nova Enotna točka za krožno gospodarstvo

V ozadju celotnega projekta gre za sistemsko podporo prehodu v krožno gospodarstvo (foto: pixabay.com)

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so pojasnili, da so ukrepi v sklopu Celovitega strateškega projekta za razogljičenje Slovenije, ki naj bi potekalo v obliki prehoda iz linearnega v krožno gospodarstvo. Za izvajanje 17-ih ukrepov tega programa bo vključenih devet ministrstev, ki so tudi sodelovala pri njihovi pripravi. MGRT je za ukrepe, ki sodijo v njegovo pristojnost, zagotovilo 20 milijonov evrov.

Ta sredstva bodo črpali iz Načrta za okrevanje in odpornost, programi pa bodo pokrivali tri večja področja. Prvo področje so krožne sinergije – gre za krepitev sposobnosti regij in lokalnih skupnosti za trajnostni prehod. Drugo področje so poimenovali krožno odkrivanje – gre za ustanavljanje novih podjetij v sektorju nizkoogljičnega krožnega gospodarstva in za oblikovanje njim ustreznega podpornega okolja.

Tretje področje pa bo podpora trajnostnim inovacijam v malih in srednjih podjetjih. »Horizontalno bo programska podpora temeljila na Strategiji pametne specializacije in Kažipotu Slovenije za prehod v krožno gospodarstvo. Za namene sistemskega pristopa so v okviru Javne agencije SPIRIT Slovenija vzpostavili Enotno točko za izpeljavo programov v podporo gospodarstvu,« so o novi Enotni točki za krožno gospodarstvo še povedali z MGRT.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.