Naslovnica Šport Nogometna Slovenija je ponosna in že gleda v prihodnost

Nogometna Slovenija je ponosna in že gleda v prihodnost

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska nogometna reprezentanca se je po slovesu od Evropskega prvenstva vrnila domov, kjer jo je na ljubljanskem Kongresnem trgu čaka množica navijačev. Kljub nesrečnem izpadu po neuspešnem streljanju enajstmetrovk proti Portugalski pa je jasno, da je bil to doslej največji uspeh slovenske reprezentance.
Nogometna Slovenija je ponosna in že gleda v prihodnost

Kapo dol selektorju Keku, vsem v reprezentanci in okrog nje (foto: nzs.si)

Kdo bi si mislil, da bo slovenske sanje na Evropskem nogometnem prvenstvu v Nemčiji prekinil šele vratar Portugalske Diogo Costa? Kdo bi si mislil, da Slovenija ne štirih zaporednih temah proti boljšim nasprotnikom na EP ne bo doživela niti enega samega poraza? Kdo bi si misli, da bodo slovenski nogometaši na tem tekmovanju tako dobro odigrali v taktičnem smislu? Najbrž prav nihče.

Sicer je bilo pred prvenstvom jasno, da bo moral slovenski selektor Matjaž Kek malce spremeniti svoje taktične zamisli, saj so za razliko od kvalifikaciji na EP v skupini vsi trije nasprotniki boljši od Slovenije. To je pomenilo, da bo potrebno igrati defenzivno, pametno, odgovorno in potrpežljivo čakati na svoje priložnosti. Selektorjeve ideje so fantje na igrišču tudi izpolnjevali odlično, na koncu je Sloveniji za vstop v četrtfinale zmanjkalo res malo.

Fantje so namreč na igrišču na vseh štirih tekmah dali vse od sebe, tako da jim nihče pri zdravi pameti nima kaj očitati. Nasprotno. Tokrat so lahko slovenski ljubitelji nogometa zelo zadovoljni z uvrstitvijo v osmino finala in tudi s prikazanimi predstavami. Naslednjič pa morda ne bodo več, saj zdaj vsi vemo, kako je potrebno igrati na največjih tekmovanjih. Zakaj ne bi Slovenija že v bližnji prihodnosti naredila še koraka ali dveh naprej?

Kakovostne razlike v evropske nogometu so se namreč povsem stopile, v današnjih časih res prav vsakdo lahko premaga vsakogar. Vsa moštva so izkušena ter kondicijsko in taktično dobro pripravljena. Danes so odločilni faktorji tekem disciplina, borbenost in učinkovitost. Morda je tokrat slovenska nogometna izbrana vrsta ni bila dovolj učinkovita, vendar bi Kekovi fantje dejansko potrebovali le kanček športne sreče več in danes bi bili v četrtfinalu EP.

“Glede na to, s kakšno popotnico smo šli na EP, smo presegli pričakovanja. Ampak to je realna slika. Leporečje o napadalnem nogometu ne bo šlo. Pri nas gre za to, da smo disciplinirani, agresivni, zavzeti, pragmatični in z neizmerno ljubeznijo do dresa. Ko bi samo vedeli, kakšen privilegij imam, da lahko vodim takšno reprezentanco in na ta način igram proti velikanom svetovnega nogometa. Dobili smo reprezentanco, ki je zložena za naprej, kdorkoli jo bo vodil,” je po tekmi med drugim povedal selektor Kek.

Omeniti pa velja tudi sodniške ‘predstave’, saj so sodniki in tehnologija VAR nepogrešljiv del nogometne igre. Kljub temu, da je predsednik Evropske nogometne zveze UEFE Slovenec Aleksander Čeferin, slovenska reprezentanca na EP zagotovo ni imela prav nobene pomoči s strani sodnikov, vseeno pa bi najbrž zaslužila vsaj malo več spoštovanja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.