Naslovnica Kronika Akcija prot spolnim zlorabam otrok s Filipinov prek spleta v živo

Akcija prot spolnim zlorabam otrok s Filipinov prek spleta v živo

Avtor: Spletno Uredništvo
Europol je prejšnji teden organiziral celotedensko akcijo proti proizvajalcem in distributerjem spletnih vsebin, ki v živo prikazujejo spolno izkoriščanje otrok s Filipinov prek platform za pretakanje. Mednarodno skupino, ki je izmenjala podatke in jih podrobno analizirala, je sestavljalo 32 preiskovalcev iz 10 držav sveta. Analizirali so ameriške podatke iz zadnjih 12 let, preverili več deset tisoč slik in videoposnetkov ter odkrili 197 morebitnih on-line pedofilov. Preiskava se bo sedaj nadaljevala v 24 državah sveta.

Akcija prot spolnim zlorabam otrok s Filipinov prek spleta v živo

Europol je v Haagu gostil enotedensko operativno zasedanje preiskovalnih organov iz 10 držav – Avstrije, Belgije, Francije, Nemčije, Nizozemske, Španije, Švedske, Norveške, Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Zbralo se je kar 32 preiskovalcev, ki so nato obdelali podatke, pridobljene iz preiskav službe Domovinske varnosti (Homeland Security) ZDA o kriminalnih mrežah, ki spolno izkoriščajo otroke na Filipinih.

»Preiskovalci so analizirali več deset tisoč slik in videoposnetkov o spolnem izkoriščanju otrok, skupaj z več kot 10 milijoni vrstic spletnih pogovorov med približno 12 000 edinstvenimi kriminalnimi računi strank in 100 računi prodajalcev. Rezultat je izdelava informacijskih paketov, ki lahko nacionalne organe 24 držav pripeljejo do 197 kupcev zlorab otrok na daljavo v živo«, so aktivnosti policistov pojasnili z Europola.

Preiskovalci so v enem tednu pregledali ogromne količine podatkov, ki so nastajali v zadnjih 12 letih. Preverili so podatke v preteklosti aretiranih prodajalcev in kupcev ilegalnih vsebin ter njihove digitalne odtise (spletna pošta, klepeti, podatki o transakcijah, podatki o lokaciji in naslovi) uporabili za preiskavo več kriminalnih mrež za trgovino z ljudmi in predvsem za rešitev večjega števila otrok.

Z Europola so še dodali, da je primerov spolne zlorabe otrok prek spletnih videoprenosov v živo vse več. Trgovci z otroki na Filipinih in drugod po svetu skrbijo za kupce, ki plačajo za oglede zlorab otrok v živo prek različnih spletnih kanalov. Nekateri pedofili pa tudi osebno potujejo na Filipine, da bi sami sodelovali pri zlorabah otrok.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.