Naslovnica Slovenija Četrt stoletja tolminskega elektronskega festivala Sajeta

Četrt stoletja tolminskega elektronskega festivala Sajeta

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj se je v Tolminu pričel mednarodni festival glasbe in umetnosti, poimenovan ‘Sajeta’. Pestro festivalsko dogajanje bo na prostoru med rekama Sočo in Tolminko trajalo vse do nedelje, festival pa letos praznuje lep jubilej – 25 let obstoja.
Četrt stoletja tolminskega elektronskega festivala Sajeta

Prizor, ki lepo ponazarja bistvo festivala Sajeta (foto: FB Sajeta – Art & Music Festival)

Tolminski festival Sajeta, prvi in festival z najdaljšim stažem v Posočju, si je skozi spoštovanja vrednih 25 let obstoja pridobil svojevrsten kulturni renome in je danes znan kot dogodek, kjer umetniški laboratorij v naravnem okolju z eklektičnim glasbenim programom pritegne množice ljubiteljev različnih žanrov elektronske glasbe. Festivalski prostor je žep med Sočo in Tolminko, sicer še v neokrnjeni naravi, a tudi že prizorišče trenj zaradi lastninjenja.

»Šest dni dolg eksperiment glasbe, filma, pogovorov in vizualne umetnosti, odpira prostor kalejdoskopski skupnosti Sajetnikov, preči ruralno in urbano ter sledi tradiciji transžanrske kuracije. Sajeta je resda tolminska festivalska starešina, začetnica tamkajšnje festivalske kulture in najdlje trajajoči dogodek na Sotočju, a zavezana h kontinuiranem glasbenemu pustolovstvu ohranja iskreno radovednost mladostniškega duha,« pravijo organizatorji Sajete.

Letos se ob jubilejni 25. izdaji festivala napovedujejo Ilpa Väisänen – polovica finskega dua Pan Sonic, Kolektiv 33 z baročnim brutalizmom techna, industriala in art popa, srečanje avantgardnih elektronskih glasbenic berlinske scene iz tria Contagious, britanski pionirji sinteze akustičnih inštrumentov in elektronskih tekstur Red Snapper in zvezda nemške napredne elektronske glasbene domišljije zadnjih 40 let Thomas Fehlmann.

Poleg tega pa bodo na festivalu gostili še edinstvene poetične vizionarje nesmrtne rock strasti, ki nosijo ime Kanda, Kodža i Nebojša ter originatorja in inovatorja slovenske beatmakerske ter elektronske scene Blaža. Poleg izjemno pestrega glasbenega programa so napovedane številne delavnice, tudi za otroke, performansi in kino predstave. Lahko pa le upamo, da se bo vreme letos usmililo festivala.

Sajeta namreč po primorsko pomeni strelo, tolminska občina je znana po pogostih in večjih količinah padavin, kar ves evropski alpski svet pa je zadnje dni v znamenju intenzivnega nevihtnega vremena. Organizatorji pa so sicer spomnili še na najbolj prestižne goste  25-ih letih obstoja festivala – Alex Paterson (Orb Sound System), Christian Fennesz, Caterina Barbieri, Dam Suzuki, faUSt, Lydio Lunch, Matmos, Miko Vaini, Širom, The Fall, Burnt Friedman…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.