Naslovnica Šport Nogometaši z umetno travo proti vremenskim ujmam

Nogometaši z umetno travo proti vremenskim ujmam

Avtor: Spletno Uredništvo

Vedno bolj ekstremne klimatske razmere, ki smo jim priča tudi v letošnji zimi, zahtevajo prilagajanje orgnizatorjev športnih dogodkov na odprtem. Najbolj je na udaru nogomet, saj je na naravnih zelenicah v Sloveniji od konca novembra do druge polovice marca marsikje zelo težko izvajati običajno vadbo. Motnje se vrstijo tudi zaradi poletnih suš in občasnih obdobij obilnega deževja. Rešitev za velik del teh vremenskih težav se imenuje umetna trava, česar se že dolgo zaveda tudi Nogometna zveza Slovenije.

seminar umetna travaAktualno problematiko umetnih igrišč so predstavili Jože Jenšterle (ZŠCS), Dane Jošt (NZS), Miloš Junkar (FITSport d.o.o), Gregor Vardjan (Green Studio) in Tatjana Hren (ZPO Celje).

 

 

Ko so se po osamosvojitvi v Sloveniji začela pojavljati prva nogometna igrišča z umetno travo, je bila le-ta nekaj povsem drugega kot današnja. Tako so na primer v Novi Gorici na pomožno igrišče v Športnem parku tedaj postavili umetno travo, ki je bila pred tem uporabljena kot podlaga za teniška igrišča. Zaradi prevelike trdote je bila neprimerna za vadbo vratarjev, trpela so kolena in gležnji nogometašev, morala pa je biti tudi nenehno namočena, sicer se je že vsak zdrs igralca končal s pekočo odrgnino.

Skozi leta se je kakovost igrišč z umetno travo nenehno višala. Že pred desetletjem so specialisti prišli do spoznanja, da je ponekod še najbolje uporabiti kombinacijo umetne in naravne trave. Umetna trava v tem primeru služi kot opora in zaščita, med katero lahko raste naravna trava. V talni polagi te hibridne inačice so poleg koščkov gume še zemlja in kokosova vlakna, kar naj bi zagotavljalo primerno prožnost tal in odtekanje vode.      

Da se tudi ozaveščenost glede vzdrževanje igrišč z umetno travo veča, priča množičen odziv na seminarju, ki sta ga Združenje športnih centrov Slovenije (ZŠCS) in Nogometna zveza Slovenije (NZS) pripravila v prostorih športnega kompleksa Nacionalnega nogometnega centra Brdo. Strokovnega usposabljanja na temo ‘Igrišča z umetno travo’ se je namreč udeležilo kar 54 upravljavcev športne infrastrukture iz celotne Slovenije.

Z NZS so sporočili, da so bile na seminarju predstavljene novosti s področja umetnih in hibridnih trav, mnenja NZS in UEFA o tekmah na umetni travi, postopek in predstavitev investicije pri zamenjavi umetne trave v Celju (Olimp), sofinanciranje nogometnih projektov s strani NZS ter upravljanje in vzdrževanje igrišč s poudarkom na odstranjevanje snega z igrišč v zimskem obdobju. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.