Naslovnica Kronika Največji požar v zgodovini Slovenije še ni ukročen

Največji požar v zgodovini Slovenije še ni ukročen

Avtor: Spletno Uredništvo
Kljub izjemnim naporom slovenskih gasilcev in pravi mednarodni gasilski akciji največji požar v zgodovini Slovenije še vedno ni ukročen. Že peti dan na slovenski in italijanski strani vladajo izredne razmere. Danes so na Krasu preventivno evakuirali še tri vasi, zrak pa je onesnažen na celotnem območju Primorske med Novo Gorico, Postojno in Portorožem.
Največji požar v zgodovini Slovenije še ni ukročen

Apokaliptični prizori iz zraka kažejo, zakaj je bila potrebna evakuacija več vasi (foto: policija.si)

Največji požar v zgodovini Slovenije, ki se je razbohotil na zahodnem delu Krasa, še ni ukročen, čeprav se z njim 24 ur na dan bori prek 1000 gasilcev. Na srečo doslej ni bilo žrtev, pa tudi noben stanovanjski objekt ni pogorel. Gasilci gasijo z obeh strani slovensko-italijanske meje, iz zraka pomagajo ogenj krotiti slovenska, italijanska, hrvaška in celo slovaška plovila, na tleh pa so gasilci z vseh koncev Slovenije, Furlanije in hrvaškega dela Istre.

Gasilcem je doslej največ preglavic povzročil veter. Zaradi termičnih razlik med morjem in kopnim se namreč dvakrat dnevno spremenita smer in moč vetra. Tako okrog 11. ure z morja proti kopnemu prične vleči maestral, ko pa slednji pojenja, pa kmalu zapihajo bolj ali manj šibki severni ali vzhodni vetrovi. Vremenska napoved pravi, da trenutno močnih vetrov ne gre pričakovati, prve padavine pa bi lahko dočakali šele v torek.

Zublji požarov so bili v mraku dobro vidni tudi iz Slovenske Istre, ki je od najbližjega žarišča oddaljena najmanj 30 kilometrov, vseeno pa se je danes zjutraj zbudila v dimni megli in smradu po zažganem. Medtem z vseh strani dežujejo pohvale za gasilce, stekla je tudi solidarnostna akcija dostave pijač zanje. Gasilci namreč tvegajo življenja, pa ne le zaradi nenadnih sprememb smeri vetra, ampak ponekod tudi zaradi eksplozij granat iz I. svetovne vojne.

Poleg gasilcev pa seveda pri preprečevanju najhujšega pomagajo tudi enote Slovenske vojske, Policije, Civilne zaščite in Rdečega križa, ki so tako včeraj, kot tudi danes pomagale pri preventivni evakuaciji prebivalstva najmanj osmih kraških vasi. Nedvomno se je sedaj jasno pokazala nuja po nabavi gasilnega letala. Ker pa ga mora Republika Slovenija šele izbrati, ga kupiti in nato še usposobiti posadko, bo letalo najbrž operativno šele prihodnje poletje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.