Naslovnica Kronika Najnovejše verzije stare spletne prevare

Najnovejše verzije stare spletne prevare

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so tokrat poslali novo opozorilo o že znanem poskusu prevare, ki se začne s telefonskim klicem, da so našli denar na nekem računu, na katerega je potencialna žrtev že zdavnaj pozabila. Ta denar, kot tudi ne podobne kriptovalute in celo točke Telekoma, seveda ne obstaja, ampak bi kriminalci radi dobili  bančne podatke žrtve.
Najnovejše verzije stare spletne prevare

Na levi trik s točami Telekoma, na desni trik s kriptovalutami (foto: varninainternetu.si)

Angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani pri projektu Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, imenovanem Varni na internetu, so tokrat ponovno zazvonili alarmne zvonce zaradi že dobro znanega poskusa spletne prevare. Vse se prične s telefonskim klicem (ali s SMS sporočilom), da so našli denar na nekem bančnem računu, na katerega je potencialna žrtev že zdavnaj pozabila.

»Prevaranti v imenu finančnih podjetij kličejo tudi s slovenskih telefonskih številk, pri čemer lahko uporabijo obstoječe številke. Če pokličeš nazaj, se ti bo javil npr. Stane iz Maribora, ki mu ne bo jasno, zakaj ga kličeš, saj te v resnici ni klical on. Bistveno je, da goljufom ne nasedeš, ker te bodo zelo vztrajno prepričevali, da si na računalnik namestiš neko aplikacijo, s katero dobijo oddaljen dostop in popoln nadzor nad napravo,« pravijo s SI-CERT.

Na podoben način so v preteklosti spletni kriminalci poskušali tudi s kriptovalutami. Predtavijo se kot uslužbenci podjetja s področja trgovanja s kriptovalutami, češ da so našli nekaj pozabljenih finančnih sredstev na neki kriptomenjalnici. V osnovi pa se je ta prevara pričela kot ‘Klici lažne tehnične pomoči’, ko so že pred leti lažni tehniki Microsofta poskušali scoje potencialne žrtve prepričati, naj si zaradi tehničnih težav na svoje naprave namestijo posebno aplikacijo.

Če žrtev spletnim kriminalcem nasede in si aplikacijo (ponavadi gre za AnyDesk ali TeamViewer) dejansko namesti, takoj sledi kraja vsega razpoložljivega denarja z njenega bančnega računa. Uporabnikom bi moralo postati kristalno jasno, da gre za poskus prevare prav vedno, ko kdorkoli (in za kakršnokoli aktivnost) zahteva dostop do njihovega računalnika ali telefona.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.