Naslovnica Gospodarstvo Na zasedanju Sveta EU o prihodnosti kmetijstva in ribištva

Na zasedanju Sveta EU o prihodnosti kmetijstva in ribištva

Avtor: Spletno Uredništvo
V Bruslju je včeraj potekalo pomembno zasedanje Sveta za kmetijstvo in ribištvo, na katerem so sprejeli sklepe o bližnji prihodnosti kmetijstva v EU. Ministri so se seznanili tudi s sporočilom o stanju skupne ribiške politike, posvetovanjih o ribolovnih možnostih za prihodnje leto in o napredkih pri obravnavi več zakonodajnih predlogih aktov.
Na zasedanju Sveta EU o prihodnosti kmetijstva in ribištva

Prizor s tega za evropsko kmetijstvo in ribištvo zelo pomembnega zasedanja (foto: EU/MKGP/gov.si)

Zasedanje Sveta EU za področji kmetijstva in ribištva se je pričelo s poročilom Evropske komisije o trenutnem stanju skupne ribiške politike držav EU ter s posvetovanji o ribolovnih možnostih v prihodnjem letu 2025. Slovenska delegacija je razumljivo posvetila posebno pozornost trajnostno usmerjenim ukrepom upravljanja, ki se predvsem tičejo ribištva v Jadranskem morju.

»Vezano na trajnostno upravljanje z ribolovnimi viri je bilo v okviru točke Razno opozorjeno na vpliv dejanj Rusije v Baltskem morju in v povezavi z enotnim trgom EU ter na potrebo po prihodnjem razvoju odnosov na področju ribištva med Evropsko unijo in Norveško. V nadaljevanju so bili z veliko podporo 26 držav članic sprejeti sklepi predsedstva EU o prihodnosti kmetijstva v EU.

Ti sklepi vključujejo pomembna sporočila glede strateške vloge kmetijstva v EU, zlasti v luči izzivov, s katerimi se kmetijstvo sooča. Za Slovenijo je bilo pomembno, da se je poudarilo pomen kmetijstva za razvoj podeželja, prehransko varnost in splošno blaginjo EU,« so pojasnili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in spomnili tudi na finančno plat.

Osnovnega pomena je, da se v prihodnjem programskem obdobju zagotovi vsa potrebna sredstva za izvajanje skupne kmetijske politike v EU (SKP). Slovenska stran je omenila še podporo malim in družinskim kmetijam, generacijsko prenovo ter se vzporedno s srečanjem sestala s češkimi kolegi.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.