Naslovnica Slovenija Morda bo pomagala intervencija z neba

Morda bo pomagala intervencija z neba

Avtor: Spletno Uredništvo
V Novi Gorici je včeraj potekal nujen sestanek pristojnih državnih služb, kmetov in lokalne skupnosti. Sestanek so sklicali zaradi za kmetijstvo ključnega namakalnega sistema Vogršček, ki je ponedeljek prenehal delovati, ker je zmanjkalo vode.
Morda bo pomagala intervencija z neba

Ministrica Pivec in ostali akterji lanskega podpisa pogodbe na bregu akumulacijskega jezera Vogršček (foto: gov.si)

V Biotehniškem centru Nova Gorica so včeraj opravili na hitro sklican sestanek pristojnih državnih služb, kmetov in lokalne skupnosti. Vzrok je bil namakalni sistem Vogršček, ki je največje zajetje vode na širše območje Vipavske doline, katero je znano po pridelavi sadja in zelenjave. Namakalni sistem Vogšček namreč od ponedeljka ne deluje, ker je zaradi suše, oziroma zaradi pretirane porabe v njemu zmanjkalo vode.

Ne glede na vse bolj ekstremne podnebne spremembe in na vročinski val zadnjih tednov je vseeno malce presenetljivo, kako je lahko v jezeru Vogršček zmanjkalo vode, saj je na primer v mesecu maju tudi na Primorskem deževalo kot za stavo. Poleg tega se prav to nikakor ne bi smelo zgoditi, potem ko so prve dni januarja leta 2020 z uradno ceremonijo podpisali pogodbo o ‘Sanaciji pregrade Vogršček s pripadajočimi objekti’.

Nosilec projekta sanacije pregrade na akumulaciji Vogršček je bilo Ministrstvo za okolje in prostor (MOP), oziroma njegova Direkcija RS za vode, sodelovalo pa je tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Predvidena vrednost projekta je tedaj znašala 10 milijonov evrov in ta sanacija naj bi bila celo prvi korak proti dodatni širitvi namakalnega sistema. A se očitno doslej ni prav veliko spremenilo, na kar je resno opozoril že prvi letošnji vročinski val.

»Udeleženci sestanka so se dogovorili, da je edina možna rešitev spuščanje vode iz severnega v južni del Vogrščka in delno izčrpavanje vode iz reke Vipave. Poleg tega, je potrebno rešiti težavo s črpalkami. Potrebna bo pa tudi vzpostavitev urnika in pravil namakanja,« so o reševanju aktualnih problemih zapisali v sporočilu za javnosti MKGP.

Prav med nujnim sestankom pa se je včeraj nad osrednjim delom Primorske razbesnelo močno neurje, zato bodo težave kmetov s pomankanjem vode za zalivanje na njihovo srečo morda rešene precej hitreje, kot če bi čakali na posredovanje politikov in raznih strokovnjakov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.