Naslovnica Šport MOK je odobril vrnitev Rusov in Belorusov na tekmovanja

MOK je odobril vrnitev Rusov in Belorusov na tekmovanja

Avtor: Spletno Uredništvo
Mednarodni olimpijski komite (MOK) je potreboval eno leto, da je spremenil svoja stališča glede udeležbe športnikov iz Rusije in Belorusije na listom na mednarodnih tekmovanjih. Tako naj bi športniki obeh držav lahko sodelovali na tekmovanjih, ki vodijo proti Olimpijskim igram, a ne pod zastavo svojih držav.
MOK je odobril vrnitev Rusov in Belorusov na tekmovanja

Zastava Mednarodnega olimpijskega komiteja s prepoznavnimi petimi krogi (foto: olympics.com)

Lani februarja so bile v Pekingu na vrsti 24. zimske olimpijske igre in le nekaj dni po njihovem koncu se je pričela ruska invazija v Ukrajino, ki je v prvi fazi potekala tudi z beloruskega ozemlja (državi sta v skupnem obrambnem paktu). Mednarodni olimpijski komite (MOK) je takoj sprejel sankcije proti obema državama in na 13. Zimskih paraolimpijskih igrah, ki so se začele 4. marca 2022, že ni bilo športnikov-invalidov iz Rusije in Belorusije.

Po mnenju nekaterih je s to odločitvijo MOK prekršil lastno filozofijo, saj je športnike-invalide, ki jim življenje zagotovo ni bilo preveč naklonjeno, prikrajšal za možnost izpolnitve svojih sanj. Tako so paraolimpijci iz Rusije in Belorusije ostali doma, namesto da bi na Kitajskem nastopili pod nevtralno olimpijsko zastavo, kot so v preteklosti na MOK že večkrat reševali podobne primere.

Sedaj se že bližajo poletne Olimpijske igre v Parizu (2024) in očitno se je nekaj premenilo. Že decembra lani so prisotni na 11. olimpijskem vrhu od MOK-a zahtevali, naj razišče pot za vrnitev športnikov z ruskim ali beloruskim potnim listom na mednarodna tekmovanja, kjer naj bi nastopili kot posamezni nevtralni športniki. Po obsežnem štirimesečnem posvetovanju je izvršni odbor (IO) MOK danes odločal o tej zahtevi in podal pozitivno mnenje.

»Na zahtevo olimpijskega vrha so potekala obsežna posvetovanja in razprave z vsemi deležniki olimpijskega gibanja: člani MOK, nacionalni olimpijski komiteji (NOC), mednarodne zveze in globalna mreža predstavnikov športnikov. IO MOK je 25. januarja 2023 podal tudi izjavo z naslovom: ‘Izjava o solidarnosti z Ukrajino, sankcijah proti Rusiji in Belorusiji ter statusu športnikov iz teh držav’,« so sporočili z MOK-a. Ruski in beloruski športniki bodo tako spet nastopali povsod po svetu.

Vendar pa gre zaenkrat le za tekmovanja, ki vodijo proti naslednjim Olimpijskim igram – tako poletnim v Parizu leta 2024, kot tudi naslednjim zimskim OI, ki bodo na relaciji Milano – Cortina d’ Ampezzo na vrsti leta 2026. Glede same udeležbe Rusov in Belorusov na Olimpijskih igrah pa doslej še ni bilo govora in MOK si izrecno pridržuje pravico, da se o tem odloči ob ustreznem času. Prav tako pa je MOK še dodatno poudaril solidarnost z ukrajinskim ljudstvom.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.