Naslovnica Šport Mlinotestu prvi Pokal Slovenije po amaterski napaki Krima

Mlinotestu prvi Pokal Slovenije po amaterski napaki Krima

Avtor: Spletno Uredništvo
Rokometašice ekipe Mlinotesta iz Ajdovščine so prvič v zgodovini osvojile Pokal Slovenije. V finalu so Ajdovke gladko porazile Litijo z 31:20. Pred tem so sicer v polfinalu s tesno izgubile proti ekipi Krim Mercatorja, a se je po tekmi izkazalo, da so v ljubljanskem klubu igrali z dvema tujkama preveč, zato so to tekmo registrirali z zmago Ajdovk.
Mlinotestu prvi Pokal Slovenije po amaterski napaki Krima

Zgodovinska fotografija po zmagoslavju ajdovskih deklet (foto: FB ŽRK Mlinotest AJdovščina)

Dekleta rokometnega kluba Mlinotest Ajdovščina so se povsem nepričakovano, a tudi povsem zasluženo prvič v zgodovini razveselile zmage v tekmovanju za Pokal Slovenije. Ajdovske igralke so v finalu v Litiji gladko porazile domačo ekipo z 31:20 in tako prekinile več kot četrt stoletja dolgo popolno prevlado ekipe Krima Mercatorja. Krimovke so bile šele tretje, potem ko so v malem finalu ugnale ekipo Trgo ABC Izole z 42:16.

Najbrž celo največji pretres v zgodovini slovenskega ženskega rokometa pa se je zgodil že v polfinalnem dvoboju med Krimovkami in Ajdovkami. Nepopustljive Primorke, ki so zaostajale večji del tekme, so bile v dramatični končnici tekme blizu izenačenja, a so nasprotnice vseeno zmagale s 34:33. Potem pa je sledil šok, saj so po koncu tekme ugotovili, da je bilo v ekipi Krima preveč tujk oz. premalo Slovenk.

»Pogoje za nastop na posamezni tekmi pokalnega tekmovanja določajo ‘Propozicije Pokala’, oz. ‘Propozicije 1. ženske rokometne lige’. Slednje v 6. členu pravijo, da ima v 1. A in 1. B državni rokometni ligi za ženske, torej tudi v Pokalu Slovenije, pravico nastopa šest igralk brez pravice nastopa za državno reprezentanco Slovenije, Krim Mercator pa je na tekmi nastopil z osmimi,« so pojasnili z Rokometne zveze Slovenije (RZS).

Polfinalno tekmo so zato finalno tekmo registrirali z rezultatom 10:0 v korist ŽRK Mlinotest Ajdovščina. Krim, daleč najuspešnejši slovenski rokometni klub, si je tako privoščil neverjetno amatersko napako. Sicer pa je bil drugi polfinale celo še bolj dramatičen, saj je Litija na domačem parketu premagala Trgo ABC Izolo šele po podaljšku. Na koncu je bilo 29:28, potem ko se je redni del končal z neodločenim izidom 24:24.

Z RZS so še spomnili, da je Mlinotest Ajdovščina komaj tretja ženska ekipa, ki je osvojila Pokal Slovenije. V sezonah 1991/92 in 1997/98 je bila najboljša ljubljanska Olimpija, vse ostale sezone pa so se zaključile z zmago Krimovk (z izjemo sezon 2019/20 in 2020/21, ko zaradi pandemije koronavirusa pokalnega tekmovanja niso izpeljali).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.