Naslovnica Gospodarstvo Milijon evrov za nadstandardna živila in kmetijske proizvode

Milijon evrov za nadstandardna živila in kmetijske proizvode

Avtor: Spletno Uredništvo

Pravkar  je bil objavljen javni razpis za sodelovanje v shemah kakovosti, s katerim Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano razpisuje kar za milijon evrov nepovratnih sredstev. Podpora je namenjena povrnitvi stroškov, ki jih imajo kmetijska gospodarstva in pravne osebe z vključitvijo v upravičeno shemo kakovosti.

Na koncu naj bi bili potrošniki deležni nadstandardne kakovosti kmetijskih prozivodov in živil (foto: mkgp.gov.si) 

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) si prizadeva s podobnimi razpisi povečati interes kmetijskih gospodarstev za vključevanje v upravičene sheme kakovosti, ki potrošnikom jamčijo nadstandardno kakovost kmetijske proizvodnje ter kmetijskih proizvodov in živil. Zadnji javni razpis pa se sicer izvaja v okviru podukrepa 3.1 – ‘Podpora za novo sodelovanje v shemah kakovosti’, ki se financira iz Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Z vključevanjem v sheme kakovosti so kmetijska gospodarstva zavezana slediti višjim standardom kakovosti hrane od običajnih z vidika specifičnih lastnosti proizvodov, zdravja potrošnikov, dobrobiti živali, varovanja okolja in številnih drugih nadstandardov. Preko pooblaščenih certifikacijskih organov pa se nad izpolnjevanjem teh zahtev vrši tudi neodvisni nadzor, ki potrošnikom jamči kakovost pridelave in kmetijskih proizvodov ter živil.

Nepovratna javna sredstva v višini milijona evrov se v ta namen zagotavljajo iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in proračuna RS. V okviru javnega razpisa bodo podprte zaščitena geografska označba (Ptujski lük in Slovenski med), zaščitena označba porekla (Bovški sir, Sir Mohant, Sir Tolminc in Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre), ekološka pridelava in predelava in registrirana shema kakovosti za vino (kakovostno vino ZGP, vrhunsko vino ZGP in vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem).

Za tiste aktivne kmete s certifikati, ki izpolnjujejo vse ostale zahtevane pogoje, bo oddaja vlog na razpis možna od 30. novembra do 21. decembra 2018 do 24. ure. Vnos bo potekal elektronsko v informacijski sistem ARSKTRP.  Upravičenci bodo nato prejeli pavšalno plačilo na kmetijsko gospodarstvo in sicer za koledarsko leto pridobitve certifikata ter še naslednja štiri koledarska leta. Višina pavšalnega plačila bo odvisna od vrste sheme kakovosti in od števila KMG, ki so vključeni v shemo kakovosti v primeru pravne osebe. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.