Naslovnica Kronika Med vožnjo s kolesom je prepovedano uporabljati mobilni telefon

Med vožnjo s kolesom je prepovedano uporabljati mobilni telefon

Avtor: Spletno Uredništvo
Konec tedna se je pričela nova akcija za večjo varnost kolesarjev na slovenskih cestah. Potekala bo do četrtka (4. avgusta), policisti pa bodo posebej preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila in kako se do kolesarjev obnašajo ostali udeleženci prometu.
Med vožnjo s kolesom je prepovedano uporabljati mobilni telefon

Mnogi se ne zavedajo, da prav vsak dan med vožnjo z biciklom delajo prometne prekrške… (foto policija.si)

Ni skrivnost, da je kolesarjev vedno več, da je delež kolesarjev v prometu v zadnjih letih vedno večji in da se zato posledično povečuje tudi število prometnih nesreč, v katerih so kolesarji udeleženi. Zato so sprožili novo nacionalno akcijo za večjo varnost kolesarjev, ki bo trajala vse do četrtka, 4. avgusta. V akciji ob Policiji sodeluje tudi Javna agencija RS za varnost prometa. Slednja je pred pričetkom predstavila zaskrbljujoče statistične številke.

»Kot navaja Javna agencija RS za nadzor prometa, letos do 23. julija po začasnih podatkih v Sloveniji beležimo 744 prometnih nesreč kolesarjev, v katerih je bilo 123 hudo telesno poškodovanih in 527 lažje telesno poškodovanih. Umrlo je 10 kolesarjev, enako kot v celem letu 2021. Kar 7 od 10 umrlih kolesarjev je smrtno prometno nesrečo povzročilo samih, največ zaradi neprilagojene hitrosti, pet je bilo starejših od 65 let,« so pojasnili s Policije.

Kar je izjemno pomembno pa je dejstvo, da kar polovica smrtnih žrtev ni uporabljala zaščitne čelade, prav tako ni nosila zaščitne čelade več kot polovica vseh huje poškodovanih kolesarjev. Srbi tudi dejstvo, da so od pričetka letošnjega leta kolesarji povzročili že 70 prometnih nesreč pod vplivom alkohola. 1 kolesar je kot povzročitelj tudi umrl, zaradi drugih povzročiteljev pod vplivom alkohola pa sta letos življenji izgubila dva kolesarja.

Policija je tokrat posebej opozorila na uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav med vožnjo. Slednje namreč bistveno zmanjšujejo možnost slušnega zaznavanja okolic in obvladovanje vozila. Mnogi kolesarji očitno ne vedo, da je med vožnjo s kolesom prepovedano uporabljati mobilni telefon. Policija pa to zelo dobro ve, saj je doslej letos naštela že 491 kršiteljev te prepovedi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.