Naslovnica Slovenija Slovenija bo zaprosila za pomoč iz Solidarnostnega sklada EU

Slovenija bo zaprosila za pomoč iz Solidarnostnega sklada EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenija namerava za ublažitev posledic požara na Krasu črpati tudi sredstva iz Solidarnostnega sklada EU (SS EU). Uprava RS za zaščito in reševanje bo zato najprej pripravila uradno skupno oceno škode, ki jo je povzročil požar. Prošnja za finančno pomoč pa bo nato romala na Komisijo EU najkasneje do 15. septembra.
Slovenija bo zaprosila za pomoč iz Solidarnostnega sklada EU

Požar ni uničil veliko infrastrukture, obnova pogorelega naravnega okolja pa bo dolgotrajna (foto: policija.si)

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so pojasnili, na kakšen način Solidarnostni sklad Evropske unije (SS EU) omogoča, da se v primerih hudih naravnih nesreč lahko ponudi finančno pomoč prizadeti državi članici ali regiji EU. Slovenija namreč namerava pridobiti tudi evropska sredstva za ublažitev posledic požara na Krasu, pri čemer EU državi ne povrne vsa sredstva, ampak le določen del.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje bo morala najprej pripraviti uradno oceno skupne škode in sicer na podlagi podatkov vseh pristojnih državnih organov. Nato bo MGRT pripravilo vlogo za pomoč SS EU in jo poslalo Komisiji EU. Rok za predložitev vloge je 12 tednov od nastanka prve škode zaradi naravne nesreče, tako da bo moralo biti poročilo nared do 15. septembra.

Denar iz sklada je namenjen ponovni usposobitvi infrastrukture in naprav s področij energetike, vode, odpadnih voda, telekomunikacij, prometa, zdravja in izobraževanja. Prav tako bo lahko porabljen za zagotovitev začasne nastanitve in financiranja reševalnih služb za zadovoljitev potreb prizadetega prebivalstva, za zagotovitev preventivne infrastrukture in varstvo kulturne dediščine ter za ureditev in ter takojšnjo obnovo prizadetih predelov.

»Evropska zakonodaja določa pragova za naravne nesreče, ko lahko država zaprosi za pomoč, in sicer za večje naravne nesreče na nacionalnim nivoju mora celotna neposredna škoda presegati 3 milijarde EUR oziroma 0,6 % bruto nacionalnega dohodka (BND) prizadete države, pri čemer se uporabi nižja od obeh vrednosti. Za manjše regionalne naravne nesreče pa mora celotna neposredna škoda presegati 1,5 % bruto domači prihodek (BDP) NUTS 2 regije.

Država prejme pomoč ob večjih naravnih nesrečah kot enkratni finančni prispevek, in sicer 2,5 % pomoči za del skupne neposredne škode pod pragom večje nesreče ter 6 % višine pomoči za del škode, ki presega prag škode večje nesreče,« so pojasnili z MGRT in dodali, da sicer Komisija EU doslej še ni objavila podatkov o višini teh pragov za letošnje leto .

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.