Naslovnica Kronika Med vozniki avtobusov tokrat brez negativnih presenečenj

Med vozniki avtobusov tokrat brez negativnih presenečenj

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska Policija je posredovala poročilo o rezultatih akcije poostrenega nadzora potniškega in tovornega prometa, ki je na slovenskih cestah potekal od 18. do 24. julija. V tem obdobju so preverili so prek 6000 voznikov in našteli 785 kršitev cestnoprometnih predpisov, predvsem med vozniki tovornjakov. Med vozniki avtobusov tokrat ni bilo negativnih presenečenj.
Med vozniki avtobusov tokrat brez negativnih presenečenj

Policist med preverjanjem tovornjaka s prikolico, ki je namenjen prevozu avtomobilov (foto: policija.si)

Na slovenskih cestah je od prejšnjega ponedeljka (18. julija) pa vse do minule nedelje (24. julija) potekla akcija poostrenega nadzora tovornega in avtobusnega prometa. Nadzor je bil hkrati del širše preventivne akcije, ki jo Policija izvaja skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, obenem pa je bil poostren nadzor tudi usklajen po vsej EU. Podatki akcije glede voznikov avtobusov so bili kar pozitivni, glede tovornjakarjev pa precej manj.

Na področju potniških avtobusov tokrat slovenski policisti niso zaznali prav nobene hujše kršitve, čeprav so na avtocestah, hitrih cestah in avtobusnih postajah po vsej državi preverili 351 voznikov avtobusov. Od tega števila je bilo tujih voznikov 236, slovenskih šoferjev pa preostalih 115. Policisti so nazadnje skupno našteli 53 kršitev, ki pa so bile najpogosteje povezane z neuporabo varnostnega pasu.

Precej slabši pa so bili tokrat rezultati preverjanja voznikov tovornih vozil. »Pri voznikih smo bili še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Pri voznikih tovornih vozil smo ugotovili 750 kršitev, največkrat zaradi neuporabe varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti ter preobremenjenosti in nepravilno naloženega tovora,« so pojasnili s slovenske Policije in dodali, da je bilo od skupno kar 5.797 tovornjakarjev, ki so jih imeli v obravnavi med akcijo poostrenega nadzora, 3.829 voznikov iz tujine, preostalih 1968 pa je bilo voznikov iz Slovenije.

Glede na to, da je enotedenska akcija potekala prav med najhujšim vročinskim valom, so tokrat posebej poudarili nevarnosti vožnje v izjemni vročini. Vse voznike potniških in tovornih vozil so pozvali, da iz varnostnih vzrokov upoštevajo predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov. Vsi šoferji morajo voziti spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, zato se je potrebno hitro odzvati že ob prvih znakih zaspanosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.