Naslovnica Slovenija Letos poleti bo obisk slovenskih gora še zahtevnejši

Letos poleti bo obisk slovenskih gora še zahtevnejši

Avtor: Spletno Uredništvo
Pred pričetkom poletne sezone v gorah so na Planinski zvezi Slovenije organizirali novinarsko konferenco pri Planinskem domu na Jančah, kjer so predstavili najpomembnejše varnostne nasvete in smernice za obisk slovenskih gora. Zaradi vremenskih razmer bo letos poletni obisk gorskega sveta še malce bolj zahteven kot običajno.
Letos poleti bo obisk slovenskih gora še zahtevnejši

Prizor z Velike Ponce lepo kaže, zakaj bi bilo najbrž dobro vedno uporabljati čelado (foto: Jana Remic/PSZ)

Slovenske gore iz leta v leto privlačijo vse bolj številne plezalce, pohodnike, navdušence nad naravo in ljubitelje aktivnosti v naravnem okolju. Vendar obisk gora vedno zahteva vsaj minimalne priprave in uporabo primerne opreme. Planinska zveza Slovenija (PZS) je tudi zato kot pred vsako sezono pripravila posebno varnostno-osvečevalno novinarsko konferenco, ki so jo tokrat izpeljali v bližini Planinskega doma na Jančah.

Tam so predstavili najpomembnejše nasvete in smernice za obisk slovenskih gora. Ključne točke za varen obiska gora so vnaprejšnje načrtovanje, uporaba primerne opreme, ustrezna psihofizična pripravljenost, previdnost, spoštovanje narave, sledenje markiranim potem ter informiranje bližnjih glede načrtovane ture in predvidenega časa povratka, oziroma prihoda v katero od gorskih koč.

Poleg tega pa so na PZS poudarili, da je letos zapadlo precej snega, ki se bo marsikje obdržal še dolgo v poletje, zato bo nevarnost plazov in zdrsov še toliko večja. Posebej pa so tokrat omenili uporabo planinske oz. alpinistične čelade (vsekakor mora imeti oznako UIAA in CE), sploh na poteh pod stenami in kjer je veliko obiskovalcev. Če k temu dodamo še trenutno zelo nepredvidljivo vreme, je jasno, da obiska gora res ne gre jemati na lahko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.