Naslovnica Svet & EU Komisija EU je predstavila predlog proračuna EU za leto 2024

Komisija EU je predstavila predlog proračuna EU za leto 2024

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je danes predstavila svoj predlog proračuna EU za prihodnje leto. V njem je zapisano, da bo EU v letu 2024 potrebovala 189,3 milijarde evrov, a to še ni vse. Prednostni cilji proračuna so podpora gospodarskemu okrevanju Evrope, ustvarjanje novih delovnih in krepitev strateške avtonomije EU.
Komisija EU je predstavila predlog proračuna EU za leto 2024

Tudi Evropska centralna banka bo imela svojo vlogo pri proračunu EU 2024 (foto: FB European Commission)

Evropska komisija je pravkar javno predstavila svoj predlog proračuna EU za prihajajoče leto 2024. Predvidena višina proračuna Komisije EU za naslednje leto znaša 189,3 milijarde evrov, temu znesku pa bo potrebno prišteti še 113 milijard evrov v plačilih za nepovratna sredstva v sklopu ‘NextGenerationEU’ (instrumenta EU za okrevanje po pandemiji koronavirusa Covid 19).

»Predlog proračuna za leto 2024 usmerja sredstva tja, kjer se lahko najbolj izkoristijo, v skladu z najnujnejšimi potrebami pri okrevanju držav članic EU in naših partnerjev po svetu. Financiranje bo pomagalo posodobiti in okrepiti našo Unijo s spodbujanjem zelenega in digitalnega prehoda, ustvarjanjem delovnih mest in krepitvijo vloge Evrope v svetu. Komisija bo Ukrajini stala ob strani, dokler bo potrebno,« piše v sporočilu za javnost.

S Komisije so še pojasnili, da je bil po ruski vojni agresiji proračun v celoti mobiliziran za podporo Ukrajini in državam članicam EU, ki sprejemajo begunce, a so bila ta sredstva izčrpana. Zato bo Komisija EU nadaljnjo podporo Ukrajini dorekla v sklopu naslednjega pregleda dolgoročnega proračuna EU za obdobje 2021–2027. Sicer se EU se že nekaj let uspešno spopada z najrazličnejšimi nepredvidenimi težavami, vključno s hitro naraščajočo inflacijo.

Zato se trenutno prek proračuna vse težje odziva na nove razmere. Vseeno pa predlog proračuna za leto 2024 še naprej zagotavlja ključna finančna sredstva za vse prednostne naloge EU, kot je bilo načrtovano. Temeljni cilj pa je, da bi Evropa postala odpornejša in bolje pripravljena na prihodnost.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.