Naslovnica Kronika Lažno oddajanje apartmajev je bilo hit lanskega poletja

Lažno oddajanje apartmajev je bilo hit lanskega poletja

Avtor: Spletno Uredništvo
Na spletnem mestu Varni na internetu so med vsakoletnim pregledom dogajanja na slovenskem spletu v pravkar minulem letu ugotovili, da je med vsemi lani objavljenimi obvestili in opozorili na njihovem FB profilu še najbolj odmevalo tisto o lažnem oddajanju apartmajev. V bistvu je šlo za phishing napad, ki je bil posredno povezan s spletnim mestom Booking.com.
Lažno oddajanje apartmajev je bilo hit lanskega poletja

Primer poskusa prevare z lažnim oddajanjem apartmajev na lažni strani Bookinga (foto: Varni na internetu)

S spletnega portala ‘Varni na internetu‘ so po vsakoletni analizi dogajanja na slovenski spletni sceni v pravkar minulem letu 2022 sporočili, katere spletne prevare so bile največkrat omenjene. Tako so ugotovili, da je med lani objavljenimi obvestili in opozorili na njihovem FB profilu med uporabniki še najbolj odmevalo tisto o lažnem oddajanju apartmajev, ko so kriminalci zlorabljali tudi ime in grafično podobo spletnega mesta Booking.com.

»Šlo je za napredno obliko phishing napada, kjer je bil končni cilj goljufov dobiti našo kreditno kartico. Aktualna je bila ravno v času poletnih počitnic, kar so dobro izkoriščali tudi spletni goljufi. Ti so pod krinko ponudnika na Bookingu oddajali na videz luksuzne nepremičnine po izjemno nizkih cenah. Po rezervaciji so goljufi žrtve kontaktirali prek WhatsAppa in pozivali k plačilu prek povezave v sporočilu.

Obenem pa še grozili z odpovedjo rezervacije, če zneska ne poravnajo takoj,« so prvi del poskusa prevare opisali na spletnem mestu ‘Varni na internetu’. Ker je spletna povezava v sporočilu vodila na lažno stran z navidezno pravo grafično podobo strani Booking.com, je marsikateri uporabnik nasedel in brez zdržkov vnesel podatke o svoji kreditni kartici, s tem pa je kriminalcem na stežaj odprl vrata do svojega transakcijskega računa.

S spletnega mesta Varni na internetu so objavili podatek, da so z objavo opozorila o tej prevari prek svojega FB profila dosegli več kot 240.000 uporabnikov spleta, zbrali natanko 918 delitev in s tem ogromnim obsegom zagotovo preprečili marsikatero tovrstno ‘počitniško’ prevaro. Sicer pa je v lanskem letu med vsemi različnimi vrstami prevar prevladoval prav phishing.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.