Naslovnica Kronika Lažni telefonski klici o dobičku pri investiciji v kriptovalute

Lažni telefonski klici o dobičku pri investiciji v kriptovalute

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je opozorila, da je v zadnjem obdobju zaznala več poskusov goljufij, ko gre za lažna obvestila o dobičku pri investiciji v kriptovalute. Od pričetka letošnjega leta 2023 so policisti obravnavali že več kot tovrstnih 100 primerov, izračunali pa so, da naj bi se skupna škoda že gibala okrog 3,5 milijona evrov.
Lažni telefonski klici o dobičku pri investiciji v kriptovalute

Kripto-zaslužki niti v sanjah ne dežujejo kar sami z neba (foto: pxhere.com/Mathis Lesieur)

Slovenska Policija je znova zazvonila glasen alarm zaradi povečanega števila poskusov goljufij. Tokrat gre za že dobro uveljavljeno metodo, ko kriminalci poskušajo prek telefonskega klica potencialne žrtve prepričati, da naj zaradi izplačila visokega zneska v svoj računalnik, telefon ali tablico namestijo posebno aplikacijo. »Goljufi kličejo na naključne telefonske številke in se lažno predstavljajo kot uslužbenci znanih menjalnic kriptovalut.

Oškodovancem običajno v polomljeni slovenščini zagotavljajo, da jih na virtualni denarnici čakajo sredstva v višini nekaj tisoč evrov. Zahtevani pogoj za izplačilo teh sredstev pa je namestitev programa za oddaljen dostop (Anydesk) na računalnik in/ali mobilni aparat. V nadaljevanju storilci upravljajo z računalnikom, vstopijo v spletno banko in odtujijo vsa sredstva, ki so na voljo na računu,« razlaga Policija.

Zato so v nadaljevanju tudi policisti navedli vrsto nasvetov, kako se izogniti prevari. Prvi nasvet pravi, da se naj ne javljamo na telefonske klice z neobičajnimi in nekoliko daljšimi številkami iz tujine. Če se vseeno javite in vam začnejo govoriti o zaslužku s kriptovalutami, je potrebno takoj prekiniti telefonsko povezavo.

Predvsem pa se na računalnik, tablico ali telefon nikoli ne sme naložiti neznanih aplikacij ali programov. Policija je še poudarila, da je od pričetka letošnjega leta do danes obravnavala že več kot 100 tovrstnih poskusov prevar. Izračunali pa so tudi, da naj bi se skupna škoda že gibala okrog 3,5 milijona evrov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.