Naslovnica Svet & EU Bratislava gosti globalni varnostni forum GLOBSEC

Bratislava gosti globalni varnostni forum GLOBSEC

Avtor: Spletno Uredništvo
V slovaški prestolnici Bratislavi se je danes pričel tridnevni forum GLOBSEC 2023. Foruma, ki je na sporedu že osemnajstič, se tokrat udeležuje 1200 gostov iz več kot 60 držav, vključno z 11 voditelji držav in vlad. Tudi letos je program posvečen varnosti, blaginji in trajnosti, vse v luči ruske invazije v Ukrajini.
Bratislava gosti globalni varnostni forum GLOBSEC

Moderatorja uvoda Kimberly Dozier s CNN-a in Kevin Baron s spletnega portala Defense One (foto: FB GLOBSEC)

Letni forum GLOBSEC Bratislava je zadnja leta postal ena vodilnih svetovnih varnostnih konferenc. Sicer je GLOBSEC globalni think-tank (s sedežem prav v Bratislavi), ki se zavzema za krepitev varnosti, blaginje in trajnosti v Evropi in po svetu. Ima se za neodvisno, nestrankarsko, nevladno organizacijo, ki je prisotna v Bratislavi, Bruslju, Kijevu, na Dunaju in v Washingtonu. Vendar pa se zdi, da gre za izrecno pro-natovsko organizacijo.

Danes je predsednica Slovaške Zuzana Čaputová z uvodnim nagovorom uradno otvorila letošnji forum GLOBSEC 2023. V uvodu je spregovorila o posledicah ruske invazije v Ukrajini in poudarila, da smo glede na situacijo pred letom dni veliko bolj odporni in močnejši, kot je bilo pričakovano. Nato je dodala, da moramo za zmago ostati na isti poti in nadaljevati, kar počnemo, ter to delati še bolje.

Poleg tega je v svojem nagovoru še predlagala, da moramo uveljaviti že obstoječo zakonodajo in jo biti pripravljeni okrepiti, če bo treba, da preprečimo širjenje laži in propagande. Najbrž je pri tem mislila izključno na rusko propagando in ne na zahodno ali ukrajinsko propagando. Po njenem mnenju bi tudi morali na globalni ravni lastnike družbenih medijev pritisniti glede nadzora nad vsebino in prevzemanja odgovornosti.

Bratislavski forum GLOBSEC je sicer tokrat na vrsti že osemnajstič, na njem je svojo udeležbo potrdilo rekordno število regionalnih in mednarodnih politikov ter priznanih mnenjskih voditeljev. Forumu prisostvuje 1200 gostov iz več kot 60 držav, vključno z enajstimi voditelji držav in vlad. GLOBSEC se definira tudi kot najpomembnejša mednarodna strateška konferenca ‘na fronti na novo razdeljenega sveta’.

»Program foruma GLOBSEC 2023 poziva voditelje iz regije Srednje in Vzhodne Evrope in širše, da obravnavajo takojšnje potrebe v zvezi z geopolitičnim sodelovanjem in varnostnimi vprašanji, hkrati pa postavljajo temelje za bolj trajnosten in odporen svet. Osredotoča se tudi na iskanje rešitev ob krepitvi javno-zasebnega sodelovanja pri medsebojno povezanih vprašanjih energije, inovacij, infrastrukture in zdravja,« piše na spletni strani GLOBSECA.

Med gosti velja omeniti predsednico Parlamenta EU Metsolo, predsednico Komisije EU Von der Leyen, predsednika Francije Macrona, predsednika Srbije Vučića, nekdanjo predsednico Hrvaške Grabar-Kitarovič, dolgoletnega črnogorska ‘vladiko’ Đukanovića, premierje Kosova, Hrvaške in Albanije – Kurtija, Plenkovića in Ramo, voditeljico beloruske opozicije Ciganovskajo in ruskega tajkuna-opozicionarja Kodorkovskega.

Slovenijo pa tokrat na bratislavskem forumu zastopa predvsem Andrej Benedejčič, državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost, ki je bil v preteklosti med drugim tudi stalni predstavnik Slovenije pri ZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju, stalni predstavnik Slovenije pri paktu NATO v Bruslju ter celo slovenski veleposlanik v Moskvi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.