Naslovnica Šport Koprski rokometni primer in zakaj se vlaganja v mlade splačajo

Koprski rokometni primer in zakaj se vlaganja v mlade splačajo

Avtor: Spletno Uredništvo
 Konec tedna je bila v koprski Areni Bonifika na sporedu tekma 8. kroga državnega prvenstva v rokometu med domačim moštvom RD Koper in ekipo ŠRD Škofljica. Tekma se je končala s zmago domačinov s 34:25, ta dvoboj sredine lestvice Lige NLB pa je bil zanimiv predvsem z vidika razvoja lastnega kadra in vlaganja v lastno rokometno šolo, saj sta v zadnjih dveh letih prav ta dva kluba osvojila naslova slovenskih mladinskih državnih prvakov.
Koprski rokometni primer in zakaj se vlaganja v mlade splačajo

Prizor z zadnje tekme med rumenomodrimi Koprčani in zelenobelo Škofljico (foto: FB RD Koper)

Zgodba o koprskem rokometu je v preteklosti že postregla s popolnim preobratom, potem ko je leta 2011 tedanji RK Cimos Koper suvereno osvojil slovensko prvenstvo in slovenski pokal, zmagal tudi evropski pokal EFF Challenge in se v naslednji sezoni prebil med 8 najboljših evropskih klubov (izpadel je v četrtfinalu Lige prvakov proti Atleticu iz Madrida). Nato pa se je zgodba zaradi hudih finančnih težav zelo hitro zaključila, igralci so odšli in društvo je prenehalo obstajati.

Na pogorišču tega kluba je nastalo Rokometno društvo Koper 2013, ki je s povsem domačo ekipo v samo treh sezonah napredovalo iz A2 lige vse do končnega 4. mesta v 1. a DRL, oziroma Ligi NLB. Tedanjo koprsko zasedbo so novinarji poimenovali ‘Ekipa z zaščitenim geografskim poreklom’, saj so bili vsi igralci in trener Zoran Jovičić iz Kopra, z izjemo dveh ‘tujcev’ – enega rokometaša iz izolske in enega iz sežanske občine.

Od te koprske zasedbe Aleks Vlah in Grega Krečič danes igrata za slovensko reprezentanco, pa tudi Uroš Rapotec, Adam Bratkovič, Dani Zugan in Nino Grzentič so oblekli njen dres, prva tako malce mlajša tudi Tilen Sokolič in Staš Slatinek Jovičič. Prav zaradi razvoja lastnega igralskega kadra je bila zadnja prvenstvena tekma Lige NLB med RD Koper in ekipo ŠRD Škofljica bolj zanimiva od velike večine tekem klubov s sredine lestvice.

RD Koper in ekipo ŠRD Škofljica sta namreč v zadnjih dveh sezonah osvojila naslova slovenskih mladinskih državnih prvakov. Vlaganje v lastno rokometno šolo se torej očitno splača, saj je Rokometno društvo Koper zadnjih osem let zelo stabilen prvoligaš, na drugi strani pa se je Športno rokometno društvo Škofljica po zaslugi domačega kadra letos prvič znašla v najvišjem lovenskem prvoligaškem klubskem tekmovanju.

Iz RD Koper so pojasnili, da je v članski ekipi trenutno v prvi ekipi kar 18 igralcev iz primorske regije, od tega pa jih je bilo 13 rokometno vzgojenih v Kopru. Danes je v 8 koprskih selekcijah vpisanih preko 160 nadobudnih mladih igralcev, ki sanjajo, da bodo nekoč igrali za člansko ekipo svojega kluba in morda tudi za reprezentanco. Zato so vlaganja v mlade še toliko pomembnejša, česar pa se že dobro zavedajo tudi nekateri pokrovitelji.

»Odlični pogoji, ki jih RD Koper zagotavlja za razvoj fantov, pa seveda ne bi bili možni brez stabilnih partnerjev, v prvi vrsti MO Koper, nato dodatnih dveh stebrov – Zavarovalnice Sava in Luke Koper. Izjemno veliko zaslug pa ima tudi največja slovenska banka, Banka NLB, ki s svojim projektom ‘Šport mladim’, v katerem redno sodeluje tudi RD Koper, namensko podpira razvoj mladih športnikov v Sloveniji,« je o vlaganjih v mlade pojasnil predsednik uprave RD Koper Nejc Poklar.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.