Naslovnica Svet & EU Komisija EU za več streliva, Ukrajina pa hoče bojna letala

Komisija EU za več streliva, Ukrajina pa hoče bojna letala

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko svet še vedno ugiba, kdo je z brezpilotnima letalnikoma napadel Kremelj, spopadom v Ukrajini ni videti konca. Ponoči so po vsej državi spet deževale bombe, predsednik Volodimir Zelenski, ki je na obisku v tujini, pa je napovedal, da bo Ukrajina dobila vojaška letala zahoda šele po koncu dolgo napovedovane spomladanske ofenzive. Ta ključna ofenziva se še ni začela, a bi se lahko že v naslednjih dneh.
Komisija EU za več streliva, Ukrajina pa hoče bojna letala

Prizor je le simboličen, saj gre za staro sovjetsko orožje v muzeju na odprtem na Poljskem (foto: pxhere.com)

V Ukrajini Rusi še naprej napadajo zadnji kos ozemlja, ki ga na zahodu mesta Bakhmut zasedajo ukrajinske sile. Bakhmut je po večmesečnih bojih danes že tako močno razrušen, da v njemu niti ena hiša ni več cela, infrastruktura je uničena, prebivalci so že zdavnaj odšli… Vojaki obeh strani tam iz dneva v dan umirajo le za ruševine. Podobno so povsem razrušena številna naselja ob frontnih črtah, predvsem Avdievka in Marinka v predmestju Donecka.

Ukrajina močno upa na uspeh dolgo napovedane spomladanske ofenzive, ki bi se lahko pričela že v naslednjih dneh, saj ukrajinske sile že resno kopičijo enote ob frontnih črtah. Glavni ukrajinski sunek naj bi bil usmerjen proti jugu in polotoku Krim. Vendar bi lahko s prodorom globoko v zaledje najprej poskusili presenetiti Ruse kje drugje, da bi jih tako odvrnili stran od najpomembnejšega sektorja ogromne fronte.

Medtem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danes iz Skandinavije nenapovedano skočil še do Nizozemske, kjer bo  oblasti najbrž prav tako prosil za dragocena bojna letala. Ukrajina pa ima težave tudi s strelivom, zato je včeraj Evropska komisija sprejela predlog o 500 milijonov evrov vrednem financiranju širjenja zmogljivosti evropske obrambne industrije, o povečanju proizvodnje streliva ter o nujni dobavi streliva Ukrajini.

“Ukrajina se junaško upira brutalnemu ruskemu napadalcu. Držimo svojo obljubo, da bomo podpirali Ukrajino in njene ljudi, dokler bo potrebno. Toda ukrajinski pogumni vojaki potrebujejo dovolj vojaške opreme za obrambo svoje države. Evropa svojo podporo krepi na treh tirih. Prvič, države članice dobavljajo dodatno strelivo iz svojih obstoječih zalog z novo podporo Evropske mirovne pomoči v višini 1 milijarde evrov.

Drugič, skupaj z državami članicami bomo skupaj nabavili več streliva za Ukrajino – in za to dajemo na voljo dodatno milijardo evrov. In danes se ukvarjamo s tretjim tirom. Krepitev in pospešitev obrambne industrijske proizvodnje streliva v Evropi,” je ob tem povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.