Naslovnica Svet & EU Komisija EU in novosti na področju gensko spremenjenih poljščin

Komisija EU in novosti na področju gensko spremenjenih poljščin

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je sprejela nekaj novih odločitev na področju gensko spremenjenih rastlin. Odobrila je uporabo treh vrst gensko spremenjene koruze in obnovila odobritev drugih štirih vrst gensko spremenjenih poljščin, ne pa tudi gojenja teh rastlin v EU.
Komisija EU in novosti na področju gensko spremenjenih poljščin

Navadna, naravna, nespremenjena koruza (foto: pxhere.com)

Evropska komisija je pravkar odobrila tri nove vrste gensko spremenjene koruze in ažurirala dovoljenje za štiri sorodne gensko spremenjene pridelke – tri vrste soje in eno vrsto bombaža. Vendar pa nove odločbe Evropske komisije ne dovoljujejo gojenja vseh teh gensko spremenjenih oganizmov na območju držav članic EU, ampak je dovoljena le njihova uporaba za prehrano ljudi in za živalsko krmo.

Sicer z Evropske komisije zagotavljajo, da so bili vse omenjene gensko spremenjene sorte pridelkov skozi kompleksno preverjanje in zelo strog avtorizacijski postopek, ki naj bi garantiral čim bolj visoko raven varovanja zdravja ljudi, živali in naravnega okolja. Tako je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) nazadnje lahko izdala pozitivno oceno, katera temelji na znanstvenih podatkih.

Podatki pa kažejo, da so te gensko spremenjene rastline dejansko enako varne kot njihovi ‘konvencionalni primerki’, oziroma kot klasične (nespremenjene) sorte teh rastlin.  Z Evropske komisije pa so še dodali, da pred tem države članice EU (Svet EU) niso dosegle kvalificirane večine niti za in niti proti odobritvi v stalnem odboru, kot tudi ne v kasnejšem odboru za pritožbe.

Vseeno so bila nova dovoljenja odobrena za vse omenjene pridelke in bodo veljala 10 let. Poleg tega bodo za vso hrano in vso krmo, ki bo proizvedena iz teh gensko spremenjenih rastlin, veljala stroga pravila EU o označevanju in sledljivosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.